ye-logo.v1.2

«Бачити серцем»: у Хмельницькому триває проєкт для незрячих

Культура 2272
Крім нашого міста, проєкт реалізовують також в Житомирі, Луцьку та Полтаві
Крім нашого міста, проєкт реалізовують також в Житомирі, Луцьку та Полтаві. Фото: автора

Хмельничан із вадами зору навчали «бачити» художні картини.

У Хмельницькому протягом кількох днів залучають незрячих людей до візуальних мистецьких акцій. Вчора, 21 серпня, одразу кілька заходів в рамках проєкту влаштували в обласному художньому музеї.

«Через слово, музику, емоційне враження ми хочемо донести до людей з вадами зору ідеї написання художніх творів, відчуття митців і бачення світу. А головне, виховувати у суспільства толерантність, взаємоповагу. Ми не можемо навчити незрячих людей бачити, але повинні зробити все, щоб навчити жити їх в цьому світі без обмежень», - розповіла куратор проєку Інна Величко.

У середу вранці для представників закладів культури відбувся тренінг з аудіодискрипції, де спеціалісти по роботі з інвалідами по зору навчали їх організації специфічних екскурсій і заходів. Цього ж дня у музеї відбувся перформанс «Бачити серцем». Незрячих людей познайомили з живописними творами народного художника України Юрія Камишного.

«Ідея показувати картини незрячим зародилася у Юрія Камишного. Під час однієї з своїх закордонних поїздок він побачив жінку – маму, яка привезла на візочку свого сліпого хлопчика до водоспаду. Тоді йому здалося, що хлопчик зміг відчути і побачити те, що бачить зряча людина. Ця ідея хвилювала його протягом багатьох років, - додає Інна Величко. - А як може незрячий побачити картину – тільки через слово, мелодію і через живе спілкування з митцем. До картин художника написано дуже багато віршів, пісень різними композиторами, які дивлячись на його роботи, надихнулися творчістю і створили свої твори мистецтва».

Основне завдання заходу – довести, що люди із вадами зору насправді можуть бачити набагато більше, аніж звичайні люди
У музеї відбувся перформанс «Бачити серцем»
Ідея показувати картини незрячим зародилася у Юрія Камишного

До Хмельницького привезли 17 робіт Юрія Камишного. На своїх картинах автор зображає Україну такою, як вона була колись і є зараз. Під час перформансу пісні, написані до презентованих картин живопису, виконали незрячі люди. Перед учасниками проєкту виступив гурт «Гармонія».

Сьогодні, 22 серпня, мистецький проєкт продовжиться – для інвалідів з вадами зору Хмельниччини та Житомирщини організують спеціальну екскурсію по музеях Хмельницького.

Автор у своїх роботах поєднує одразу кілька жанрів живопису
Сьогодні для інвалідів з вадами зору організують спеціальну екскурсію по музеях Хмельницького.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую