ye-logo.v1.2

“Мої ідеї втілюють в життя учні”, –

Культура 2905
У своїх роботах Валерія  поєднує нитки різної текстури.
У своїх роботах Валерія поєднує нитки різної текстури.. Фото: автора

каже мисткиня Валерія Пісемська з Нетішина

Валерія Пісемська полюбляє, здебільшого, портрети та пейзажі. У лютому цього року відбулася перша персональна виставка художниці у нетішинській галереї “Арт-пласт”, де вона представила 31 роботу. Серед них, здебільшого, картини та чотири роботи по текстилю – гобелени та батик.
Як розповіла Валерія, спочатку робіт мало бути 30. Проте в ніч перед оформленням галереї одна картина, яка довго висіла вдома на стіні, раптом впала. Чоловік порадив взяти її на виставку, адже вона ніби сама “напросилася” туди. Так і зробили.
Окрім живопису, Валерія захоплюється ткацтвом. Цей вид мистецтва зацікавив її ще під час навчання у Косівському училищі прикладного та декоративного мистецтва. Згодом своє захоплення вона продовжила у Рівненському державному гуманітарному університеті, де обрала профіль “текстиль” – ткацтво та батик. 
“Я завжди тяжіла до ниток, любила плести спицями. Мабуть, тому й мені сподобалося ткацтво, – розповідає Валерія. – Багато своїх робіт я подарувала друзям та родичам. Вдома залишилися три великі роботи, адже я люблю створювати великі речі. Зараз мало часу для того, щоб ткати, тому мої ідеї втілюють діти на заняттях, бо на свої не вистачає часу. Як правило, я малюю”. Ідеї до мисткині, як вона сама зізнається, приходять постійно, але не завжди є час для їх втілення.
“Я не вважаю себе великим спеціалістом у ткацтві, бо ще треба багато чому навчитися. Хоча митець має все життя навчатися, щоб вдосконалювати техніку. Але дітям я можу пояснити елементарні ази ткацтва. Часто першокласники настільки захоплюються роботою, що самі створюють подушечки, якими дуже пишаються. Це притому, що ще добре читати та писати не навчилися”, – каже Валерія.
За її словами,  нині ткацтво вийшло за межі бабусиних килимків. Люди вже наситилися звичайними речами, всі хочуть щось оригінальне, ексклюзивне, навіть гобелени їх вже не цікавлять. “Зараз модно створювати різні інсталяції. Наприклад, на одній львівській виставці я побачила обмотані нитками труби – і це текстиль”, – ділиться враженнями Валерія Пісемська. Сама поєднує у своїх роботах нитки різної текстури та батик.
“Я працюю з технікою звичайного полотняного переплетіння на спеціальних верстатах. Полюбляю натуралізм. Ткацтво – задоволення не з дешевих. До того ж, щоразу вводяться якісь нові нитки різної текстури, тобто техніки щоразу урізноманітнюються. Зараз популярно поєднувати ткацтво з ковкою”, – каже Валерія Пісемська.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую