ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкриють ретроспективну виставку, присвячену пам’яті Михайла Андрійчука

Культура 1888
У Хмельницькому відкриють виставку пам
У Хмельницькому відкриють виставку пам'яті Михайла Андрійчука. Фото: ілюстративне з архіву

Хмельничанам покажуть митецьку спадщину митця.

Днями в обласному центрі попрощалися із заслуженим художником України, почесним громадянином Хмельницького Михайлом Андрійчуком. Митець помер першого листопада на 93-му році життя.

За життя багато своїх робіт Михайло Омелянович подарував Хмельницькому. Він писав картини, прикрашав міські бібліотеки та став співавтором оригінального пам’ятника барону Мюнхгаузену. Тепер, щоб вшанувати пам’ять видатного художника, в Хмельницькому обласному художньому музеї готують ретроспективну виставку його робіт. Хмельничани побачать 33 картини Михайла Андрійчука з колекції музею.

«Ми знаємо Михайла Андрійчука як художника-графіка, монументаліста, педагога, члена Національної спілки художників України, заслуженого художника України і, направду, ми його вважаємо й народним художником, не дивлячись на те, що так він і не дочекався офіційно цієї нагороди, - розповідає директорка обласного художнього музею Ольга Долінська. - На нашій виставці, яка матиме назву «Абетка майстра», буде представлено 33 роботи митця».

Це роботи, присвячені різним темам: ранні роботи художника 60-тих років, серії, присвячені темі Шевченка, Проскурову та жіночій красі. Всього у колекції музею є 47 картин Михайла Омеляновича.

«Ми дістали всі роботи автора, які маємо, і скомпонували їх відповідно до тематики. Це меморіальна ретроспектива, починаючи від ранніх років діяльності. В цю серію увійдуть також дипломні роботи майстра. Буде серія присвячена Шевченку, адже понад 50 років Михайло Андрійчук розробляв шевченківську тему. Він створив багато своєрідних портретів та ілюстрацій до творів поета в різних техніках, а також автолітографій, - зазначають у музеї. - Покажемо красу рідної природи і жаль за зруйнованими пам’ятками – тема старого Проскурова. Покажемо роботи, де митець оспівує красу жінки».

Розповідає директорка закладу й чому обрали саме таку кількість робіт майстра для меморіальної виставки.

«Ми знаємо, що художник за життя працював над створенням абетки-загадки. Він писав поетичні рядки-загадки для кожної букви і робив до них графічні замальовки. Тому вирішили взяти за основу 33 твори. На виставці на кожну літеру ми будемо розказувати про художника рядками видатних поетів. Там будуть віршовані рядки Симоненка, Стуса, Костенко та інших визначних поетів», - пояснює Ольга Віталіївна.

Роботи планують розмістити в одному із залів художнього музею і в мистецькій вітальні. Відкриття виставки заплановане на 12 листопада. Початок о 16-ій годині. Діятиме експозиція близько місяця за адресою: вулиця Проскурівська, 47.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую