ye-logo.v1.2

«Він постійно думав про творчість»: у Хмельницькому відкрили меморіальну виставку Михайла Андрійчука

Культура 2281

Хмельничанам презентували «Абетку майстра».

В обласному центрі відкрили ретроспективну виставку пам’яті почесного громадянина міста Хмельницький, художника Михайла Андрійчука. До експозиції увійшли 33 роботи автора під назвою «Абетка майстра». Щоб ознайомитися з роботами митця та вшанувати теплими спогадами пам’ять Михайла Омеляновича, на вернісаж до обласного художнього музею завітали колеги, рідні художника та поціновувачі образотворчого мистецтва.

Першого листопада цього року на 93-році життя Михайло Андрійчук пішов з життя. За життя багато своїх робіт заслужений художник України подарував Хмельницькому. Деякі з них зберігаються у колекції обласного художнього музею, саме їх і презентували хмельничанам.

«Впродовж останніх років життя художник працював над створенням абетки-загадки. На кожну літеру він готував ілюстрацію і на кожну літеру придумав віршовану загадку. Наша виставка включає 33 твори, як 33 літери алфавіту. Адже кожна з них для Михайла Омеляновича була священною. Він був не тільки художником, графіком, монументалістом, але й віртуозом-каліграфом, який дуже влучно працював із шрифтами», - розповіла директорка музею Ольга Долінська.

Хмельничанам показали роботи заслуженого художника України Михайла Андрійчука.
На виставці презентували 33 картини.
До експозиції увійшли ранні роботи художника, серії, присвячені темі Шевченка, Проскурову та жіночій красі.
Всього у колекції музею є 47 картин Михайла Омеляновича.
Діятиме виставка близько місяця.

Картини Михайла Андрійчука доповнили текстом-присвятою у мистецькій вітальні. На кожну літеру абетки співробітники музею знайшли рядки поетів, які розповідають про життя і творчість художника.

Михайло Омелянович працював до останніх своїх днів та дуже любив все українське. Майстер доброго мистецтва, майстер класичного малюнку та класичного підходу до творчості. Він завжди піднімав настрій своєю чистотою, простотою і добротою. У нього не було лукавства. Саме так про митця згадують його колеги-художники.

«Я пам’ятаю, як нас на різні політінформації збирали колись, а він приходив завжди з альбомчиком. Він даремно часу не тратив. У нього на кожного були начерки чудові, шаржі. Він все життя працював, - ділиться спогадами голова обласної організації Національної спілки художників України Микола Мельничук. - Мені дуже було приємно, коли він йшов до майстерні. Постукає, а я вже знаю його стук. Заходить і каже: «О, як в тебе добре». Був дуже акуратний, ввічливий, завжди з доброю посмішкою, з щирим серцем. Якщо йому щось не подобалося, він казав: «Ти знаєш, а я би тут трохи поправив, тут зробив би значечок». Ми завжди могли до нього підійти і запитати будь-яке питання, не лише по роботі, по творчості, але й по-людському. Присядемо, поговоримо, починаємо здалека, а потім доходимо до тієї крапочки, до якої потрібно».

Колеги митця розповіли про його творчість і поділилися спогадами про життя.
На виставці на кожну літеру про художника розповіли рядками видатних поетів.

Про останні дні життя художника розповів його син Тарас Андрійчук. «Останні дні я лежав з ним в інфекційній лікарні. І два останніх дні він весь час спав. Що мене вразило – лежачи на ліжку, уві сні він піднімав ліву руку, а він був шульгою, робив такі рухи, наче він малює на полотні чи папері. Це повторювалося дуже часто, - ділиться Тарас Андрійчук. - Мистецтво було його життям, це був його нормальний стан – коли він малював. А коли він не малював, він постійно думав про творчість. Він дуже любив людей. Це видно у його роботах, любив жінок. У його роботах видно велику повагу до жінки, гідність, про яку ми часто забуваємо».

Михайло Омелянович покинув світ на 93 році життя.
Про останні дні художника розповів його син Тарас Андрійчук.

Виставку «Абетка майстра» можна переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї за адресою Проскурівська, 47.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую