ye-logo.v1.2

Мандрівники радять. ТОП-9 найкращих місць України для велоподорожі і не тільки

Туризм 8397
Фото: Сергія Зиська

Своїм мандрівним досвідом ділиться хмельничанин Сергій Зисько.

 Хмельничанин Сергій Зисько – веломандрівник із 10-річним стажем. Разом з друзями він об’їздив мальовничі куточки Хмельниччини та усіх областей Західної України, Карпати і Крим. На його маршрутах зустрічаються старовинні замки та храми, високі гори та широкі річки, блакитні озера, густі ліси та стрімкі водоспади. Крім того, Сергій – фотомитець. Тому він не лише розповідає, які цікаві місця відвідав, а й підтверджує свої розповіді чудовими фотографіями.

Сергій Зисько уже ділився своїм мандрівним досвідом із читачами ye.ua. Тепер на наше прохання він склав список своїх найулюбленіших місць в Україні, який включає в себе як природні дива, так і архітектурні пам'ятки, містечка і села. Він побував у кожному з них під час веломандрівок, а тому знає на власному досвіді, що це реально здійснити (щоправда, у деяких місцях, наприклад, у Карпатах, іноді велосипед доведеться тягнути на власних плечах). Крім того, цей список стане у нагоді не лише велотуристам, а й кожному, хто відкриває для себе Україну.

 

Заліщики – місто-півострів

Заліщики – містечко на Дністрі у Тернопільській області. Заліщики мають дуже незвичне розташування, вони розкинулися у природному річковому вигині –Дністер у цьому місці вигинається майже на 360 градусів і утворює своєрідну петлю.

І з сусідніх пагорбів відкривається неймовірний вид на Заліщики, оточені водами могутньої річки.

«Довго мріяв зробити панораму міста з Дністром, а коли потрапив туди, погода була похмура. Однак через деякий час я знову побував у цьому місці, і цього разу небо було ідеальне!» – згадує Сергій.

Читайте також: Замки Хмельницької області, які варто відвідати.

Крім гарних краєвидів, у Заліщиках можна переглянути і пам'ятки архітектури, серед яких: палац Бруніцьких, костел святого Станіслава, синагога кінця XVIII – початку ХІХ століття, старі кам'яниці.

Є в Заліщиках і Нижній або Панський парк – один з найстаріших на Тернопіллі. Тут можна побачити екзотичні рослини, наприклад, гінкго дволопатеве чи бундук канадський.

 

Містична Бакота

Бакота на Дністрі – місце неймовірно гарне, дещо містичне і трагічне. Колись тут було велике село з давньої історією, тепер же це частина Дністровського водосховища. І хоча краєвиди тут надзвичайно гарні, та колишні бакотчани навряд чи зможуть дивитися на них без болю...

Окрім безмежних краєвидів Дністра, навколишніх круч і вапнякових скель, варто згадати і скельний Бакотський монастир – один з найдавніших на Поділлі.

 

Такі різні Карпати

Про Карпати можна розповідати довго, але краще вирушати у дорогу! Адже сюди можна їхати десятки разів, і все одно залишиться щось непобачене.
Чорногірський хребет, Полонина Боржава, Мармароси, Горгани, Свидовецький хребет... Усе це Карпати, але такі різні і неповторні.

А як же гірські озера, водоспади?! А місцеві міста і села, гуцульскі хати і старовинні дерев'яні церкви?! Повірте, Карпати не залишать нікого байдужим. Принаймні, Сергій Зисько, як і багато інших мандрівників, повертається туди знову і знову...

 

Могутні фортеці у Кам'янці-Подільському і Хотині

  

Кам'янець-Подільський – перлина не лише Поділля, а й всієї України. І Стара фортеця – не єдине місце, достойне уваги. Тут цікаве усе старе місто, розташоване на півострові, який оточує глибокий Смотрицький каньйон, з десятками старих кам'яниць, церквами і костелами, а також фортифікаційними спорудами у каньйоні.

Хотинська фортеця колись була однією з найпотужніших у Східній Європі. Вона, оточена височенними стінами і прикрашена п'ятьма баштами, стоїть на скелястому березі Дністра. І краєвиди тут неперевершені!

Читайте також: ТОП-5 старовинних храмів Львова.

«Сюди дуже зручно добиратися для хмельничан. Можна не їхати одразу на велосипеді з міста, а доїхати до Кам'янця на поїзді, а звідти півгодини на велосипеді – і ти вже в Хотині. А дорогою можна зупинитися у Жванчику, оглянути там костел, залишки фортеці та воєнні дзоти», – розповідає мандрівник.

 

Буцький каньйон – майже фіорд

Буцький каньйон розташований на річці Гірський Тікич поблизу села Буки на Черкащині. Від першої української гідроелектростанції (вона запрацювала у 1929 році, а в 1991 році була закрита) тут залишився водоспад Вир, а доповнюють картину прямовисні скелі, чудернацькі камені та багато зелені.

Каньйон не дуже протяжний, зате дуже мальовничий. Він входить до «Семи чудес Черкащини» та в сотню найгарніших місць України. У Буцькому каньйоні не типовий для України рельєф, тому його називають маленькою Швейцарією чи фіордом в серці України.

 

Дружинський водоспад і Червоногородський замок

Той, хто хоч раз побував у цьому місці, запам'ятає його назавжди. Здається, що тут природа і людина об'єдналися, щоб створити неповторну красу. Ще здалеку, біля села Нирків, що на Тернопільщині, відкривається краєвид на урочище, з якого виринають руїни Червоногородського замку.

А неподалік, на річці Джурин, розташований Джуринський або Червоногородський водоспад. Він вважається найвищим рівнинним водоспадом України та має штучне походження. Однак коли саме його створили і з якою метою, невідомо. До 1950-х років тут працював водяний млин, а згодом і гідроелектростанція.

 

Дубно-Тараканів: від Середньовіччя до Першої світової

 

У місті Дубно на Рівненщині зберігся один із найстаріших замків України – замок князів Острозьких XV століття. У ньому досі спостерігаються риси Середньовіччя.

Дубенський замок був надійно укріплений як людьми, так і природою – річкою Іквою та її заплавами. Жодного разу ворогам не вдалося взяти його приступом. Замок збережений у гарному стані, тут діє музей.

У шести кілометрах від Дубно, поблизу села Тараканів, розташована ще цікавіша споруда – масштабний, напівзруйнований, містичний і мальовничий Тараканівський форт, збудований наприкінці ХІХ століття. Детальніше про Тараканівський форт читайте тут.

 

«Мені доводилося ночувати на території форту, цікавий досвід. Як на мене, це дуже цікаве місце, сюди б повертався знову і знову», – каже Сергій Зисько.

 

Голубі озера Хмельниччини

«Північ Хмельницької області багата на ліси, та найгарніше місце там – Голубі озера, що під Славутою. Цей каскад із п'яти водойм з піщаними берегами, порослими соснами, входить до гідрологічного заказника», – розповідає мандрівник.

Влітку у спекотну погоду у заказнику багато туристів. Тут популярний родинний відпочинок з дітьми. А ще на Голубих озерах чимало рибалок, адже тут водяться у великій кількості короп, щука, карась, лин та інша риба.

Навколо водойм сосновий ліс, який врятує від спеки та порадує цікавими прогулянками. Біля Голубих озер можна зупинитися на туристичній базі, агросадибі чи влаштуватися із наметами.

 

Маліївці: палац, грот і водоспад

 

«У Маліївцях Дунаєвецького району на Хмельниччині дуже гарна природа. Є старовинний парк, який колись конкурував з кращими парками України, штучні озера, грот, водоспад. Неподалік колишній палац, який також можна оглянути. Це одне з моїх улюблених місць на Хмельниччині», – каже Сергій.

Маліївецький парк входить у заповідник «Подільські Товтри». Тут ростуть 84 види та форми деревних рослин, серед яких сто- та двохсотрічні дуби, липи, ясени, клени, каштани, є тут і 300-річний ясен. Детальніше про Маліївці читайте тут.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую