ye-logo.v1.2

У центрі ім. М. Реріха вшановують художника Архипа Куїнджі

2988
Фото: Щедрий Край

27 січня о 18.30 в приміщенні Подільського культурно-просвітницького центру ім. М.К. Реріха (вул. Подільська, 25) відбудеться літературно-музичний вечір «ВІСНИК КРАСИ. УЧИТЕЛЬ ЖИТТЯ», присвячений 170-річчю від дня народження Архипа Івановича Куїнджі.

Архип Іванович Куїнджі - видатний класик російського живопису ХІХ століття, геніальний художник, філософ, гуманіст, громадський діяч, учитель Миколи Реріха.

Народився в Україні, у місті Маріуполі.

Трьома безцінними дарами нагородила доля Архипа Івановича: геніального живописця, прославленого педагога і великого мецената.

Ілля Рєпін вважав Куїнджі генієм пейзажу, посередником між богами і смертними; генієм-новатором, що дає початок новому виду мистецтва.

 У 1880 році Куїнджі вразив Петербург виставкою однієї картини «Ніч на Дніпрі». Сучасники захоплювались «Ніччю на Дніпрі» і стверджували, що від місячного світла на картині вони відчували той самий ефект, як при сприйнятті природного світла. Про Куїнджі говорили як про мага і чарівника.

Ілля Рєпін писав: «Куїнджі заклав цілий напрям у російському мистецтві, яке сприйняли і розвинули інші художники». Їх об'єднає спільний для всіх новий напрямок - космізм.

Архип Іванович створив цілу школу живопису. Учнями Куїнджі були такі відомі художники як Реріх, Рилов, Богаєвський, Зарубін, Рушіц, Вроблевський та інші.

Справою всього життя Куїнджі стало створення Товариства художників, яке було названо його ім'ям. Для його заснування Архип Іванович пожертвував свій мільйонний капітал, маєток і всі свої картини.

Великий пейзажист Куїнджі не тільки співав гімн природі, він спрямовував людство до Прекрасного, до неземної Красі. У його живописі головною дійовою особою стало Світло. «Ілюзія світла була його Богом, - писав Рєпін, - і не було митця рівного йому в досягненні цього дива живопису».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую