ye-logo.v1.2

Розстріли під хмельницьким СБУ: у справі повністю замінили групу прокурорів

Євромайдан 4244
У судовому слуханні братиме участь нова група прокурорів
У судовому слуханні братиме участь нова група прокурорів. Фото: автора

Справи Віталія Тарадая та Віктора Крайтора об'єднали.

Хмельницький міськрайонний суд продовжив розгляд справи розстрілів під обласним управлінням Служби безпеки України у лютому 2014 року. Обвинувачені у кримінальному провадженні — тодішній керівник управління Віктор Крайтор та Віталій Тарадай – альфівець, який, за версією слідства, виконав наказ керівника і здійснив постріли з кулемета по мітингувальниках.

Суд досі не розглядає справу по суті, попередні слухання відкладали з різних причин. Сьогодні ж була ще одна спроба. Розпочали із повідомлення прокурора про повну зміну групи прокурорів. Згідно із документом, який надійшов до суду, сталося це через "організаційно-штатні нюанси", а саме - ліквідацію Генеральної прокуратури й створення Офісу Генерального прокурора. Усі 11 зазначених у переліку представників державного обвинувачення (попередніх було семеро) не залучались до розслідування справи раніше на жодній зі стадій слідства.

Після обговорення ситуації із прокурорами, суддя Олег Антонюк перейшов до з'ясування питання об'єднання кримінальних проваджень Тарадая та Крайтора. Це була вже третя і, нарешті, вдала спроба їх об'єднати, оскільки події та обставини справ пов’язані між собою.

Однак, далі справа знову не пішла. Знову ж таки, через неготовність державного представника. Олександр Рудий лише зачитав обвинувальний акт Віталію Тарадаю, а потерпілі оголосили свої цивільні позови. Зокрема, Ірина Шеремет (донька зигиблої Людмили Шеремет) вимагає стягнути солідарно з управління СБУ та альфівця один мільйон гривень моральної шкоди, Олександр Полудніцин 700 тисяч гривень шкоди вимагає від СБУ і Тарадая, а Олег Топольницький 700 тисяч гривень з Державної казначейської служби, обвинуваченого та СБУ. Не має жодних позовних вимог ще один потерпілий - Володимир Гаман.

Віталій Тарадай, як і Віктор Крайтор, свою вину не визнає

«Не визнаю себе винуватим. Повністю не визнаю. Показання буду давати після дослідження доказів. Суть позовних вимог потерпілих розумію, позовні заяви повністю не визнаю», - зазначив Віталій Тарадай.

Наступне слухання мали призначити на 25 лютого, та новий прокурор просив ще часу аби дослідити 40 томів справи, окрім того, на цю дату має засідання на Львівщині.

«Я розумію, що у вас зміни, але навантаження й у нас також. З огляду на ту групу прокурорів, яка зазначена у наданій суду постанові, невже із цього переліку не можна хоча б одного виділити для нашої справи. Суд не наполягає, щоб у кожному засіданні був виключно один державний представник. Ми й так значний час не можемо розпочати судовий розгляд з тих чи інших причин. Я прошу забезпечити участь прокурора, готового до справи», - зазначив суддя Олег Антонюк.

Попри ці зауваження, суддя пристав на пропозицію прокурора і переніс слухання на 10 березня. Тоді планують визначитись із порядком дослідження доказів і, ймовірно, розпочнуть зачитувати зібрані документи на досудовому слідстві.

Нагадаємо, у жовтні минулого року, під час одного зі слухань, потерпілі вже оголошували цивільні вимоги до Віктора Крайтора. 

Довідково:19 лютого 2014-го року в активістів Революції Гідності у Хмельницькому стріляли з приміщення управління СБУ. Тоді смертельно поранили Людмилу Шеремет, ще 4 активісти отримали травми. Пізніше від пострілів загинув ще один активіст Дмитро Пагор. Наступного дня тодішній очільник управління СБУ в області Віктор Крайтор двічі публічно взяв на себе відповідальність за дії підлеглих. Крайтора затримали та взяли під варту 20 лютого 2014 року, однак у 2015 році він вийшов на волю, його статус підозрюваного замінили на свідка.

Тоді цією справою займалася військова прокуратура Західного регіону. У 2017 році її передали Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України. Наприкінці 2018 року за результатами слідства Віктору Крайтору оголосили про підозру за статтею 128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження), частиною 1 статті 119 (Вбивство через необережність) та частиною 2 статті 365 (Перевищення влади або службових повноважень). У разі доведення вини обвинувачуваному загрожує до 8 років позбавлення волі. Наразі Хмельницький міськрайонний суд розпочав розгляд справи.

Коментарі:

Віталій Українець 19.02.2020 07:20

Крайтор згадав крилату фразу ..."Не винаватая я...." офіцер без честі!

17.02.2020 21:01

Цікаво якщо зараз хтось захоче захопити територію та будівлю СБУ, то чи будуть стріляти по захоплюючих.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую