ye-logo.v1.2

Антидепресанти: що лікують, хто і коли може призначати На правах реклами

Суспільство 513
Лікування може виявитись недієвим, якщо засіб був підібраний неправильно
Лікування може виявитись недієвим, якщо засіб був підібраний неправильно. Фото: etabletka.ua

Минули часи, коли депресією називали періодичний смуток і поганий настрій. А з ними й упередження про другорядність ментального здоров'я.

Оскільки депресія — це складне захворювання, здатне істотно впливати на людське життя та мати трагічні наслідки. Тому її лікування потребує професійності та ефективних засобів. Кращі ліки від депресії — це, звісно ж, антидепресанти. Та чи дійсно вони корисні? Як вони діють? Хто виписує антидепресанти? Відповіді — читайте нижче!

Що таке антидепресанти

Депресія та інші психічні розлади головним чином пов'язані з дефіцитом у мозку таких гормонів, як серотонін, норадреналін і дофамін. Вони називаються нейромедіаторами та відповідають за задоволення, концентрацію уваги, регулювання настрою, заспокоєння тощо. Точно як доставка ліків відповідає за швидкість та зручність отримання потрібних препаратів. Таким чином, відчуття щастя, спокою та зосередженості залежать від належної роботи цих гормонів. Коли ж у ній стається збій і баланс порушується, людина стикається з тривогою, пригніченістю, втратою інтересу та стресостійкості, втомою, суїцидальними настроями та ін.

Водночас антидепресанти — це лікарські засоби, спрямовані на відновлення цього балансу. Процес відбувається за рахунок збільшення обсягу серотоніну, норадреналіну і дофаміну. Як наслідок, це дозволяє боротись із симптомами депресії та інших ментальних розладів. Натомість для лікування причин антидепресанти зазвичай поєднуються з психотерапією.

Щодо того, коли починають діяти антидепресанти, то варто зазначити, що лікування — це тривалий процес. Ефект від цих препаратів може бути помітним на третьому-четвертому тижні застосування. Тоді як для повної стабілізації емоційного стану цей термін може продовжуватись до 6-8 тижнів. Скільки часу приймають антидепресанти? Все залежить від типу захворювання, ступеню важкості, особливостей організму та інших факторів. Як правило, лікування антидепресантами займає 4-9 місяців.

Хто призначає антидепресанти та при яких захворюваннях

Антидепресанти — це сильні ліки, які мають показання, протипоказання та побічні дії. А також можуть конфліктувати з іншими препаратами. Вони підбираються індивідуально, відштовхуючись від особливостей організму пацієнта, специфіки захворювання та реакції на той чи інший препарат. Також дуже важливим є дозуванням, адже неправильна доза здатна викликати зворотний ефект лікування.

Тому антидепресанти призначаються лікарем, який спеціалізуються на психічному здоров'ї (психотерапевтом, психіатром), а вживання відбувається лише під його наглядом. Всі ці обставини також зумовлюють те, що ці ліки від депресії неможливо придбати без рецепта.

До списку хвороб і розладів, які потребують лікування цими препаратами входять:

  • клінічна депресія,
  • тривожний розлад,
  • посттравматичний стресовий розлад,
  • передменструальне дисфоричне порушення,
  • обсесивно-компульсивний розлад,
  • соматоформний розлад,
  • анорексія/булімія,
  • невралгія,
  • нейропатичний біль тощо.

Види антидепресантів

Що стосується того, які є антидепресанти, то виділяють 4 основні види. Зокрема, це:

  • селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну,
  • селективні інгібітори зворотного захоплення норадреналіну та серотоніну,
  • трициклічні АД,
  • інгібітори моноаміноксидази.

Зрозуміло, що перші 2 види антидепресантів зосереджені на відновленні балансу вже згаданих нейромедіаторів. Саме вони застосовуються найчастіше. Трициклічні та інгібітори моноаміноксидази застосовують у разі, коли інші види виявляють неефективними. Крім того, існують рослинні антидепресанти, наприклад, шафран, ромашка, лаванда, звіробій, валеріана тощо.

Чому не допомагають антидепресанти

Лікування може виявитись недієвими, якщо засіб був підібраний неправильно, призначене помилкове дозування або його вживання було недостатньо довгим для помітного впливу. Подеколи несприйняття цих ліків може бути наслідком індивідуальних особливостей організму.

Ще один важливий аспект — побічна дія антидепресантів. Це може бути сонливість, сухість в роті, втрата апетиту, сексуальна дисфункція, роздратованість, розлади травлення, головний біль тощо. В деяких випадках вони призводять до появи суїцидальних думок, діабету, серотонінового синдрому. Тому нагляд лікаря під час їх вживання настільки важливий.

Прийом ліків під час депресії та інших психічних розладів — це лише пів справи. Інша — це психотерапія, яку потрібно доповнювати гарно проведеним часом, відпочинком, приємними людьми та усім, що приносить радість у життя. Бажаємо здоров'я!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую