ye-logo.v1.2

Стефанчук очолив Верховну Раду: що про нього відомо й що пов’язує з Хмельницьким

Політика 6557
Руслана Стефанчука обрали головою парламенту
Руслана Стефанчука обрали головою парламенту. Фото: з фейсбуку Руслана Стефанчука

За його кандидатуру проголосувала більшість нардепів від Хмельниччини.

Сьогодні, 8 жовтня, нардепи призначили нового голову Верховної Ради. Ним став хмельничанин Руслан Стефанчук, який до цього займав крісло віцеспікера парламенту. Саме за його кандидатуру проголосувала більшість народних обранців. Тому сайт «Є» підготував інформацію про минуле та статки нового голови парламенту.

Напередодні голосування на посаду голови парламенту нардепи висунули п’ять кандидатур. Крім запропонованого «Слугами народу» Руслана Стефанчука: Ярослава Железняка від «Голосу», позафракційного Гео Лероса (обраний від «Слуги народу»), Олексія Гончаренка та Яну Зінькевич від «Європейської солідарності». Проте під час розгляду питання Ярослав Железняк і Гео Лерос зняли свої кандидатури.

Зрештою під час рейтингового голосування найбільше голосів (257) отримав Руслан Стефанчук. Далі обранці призначили його головою Верховної Ради. З 356 зареєстрованих нардепів за нього проголосували 261 народний обранець. Натомість проти висловилися троє депутатів, утрималися — 63, взагалі не голосували — 29.

А нардепи від Хмельниччини за Руслана Стефанчука голосували так:

  • Віктор Бондар (депутатська група «Партія «За майбутнє») — за;
  • Руслан Стефанчук (позафракційний) — не голосував (заявив про конфлікт інтересів);
  • Володимир Ватрас (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олександр Герега (депутатська група «Партія «За майбутнє») — за;
  • Юрій Заславський (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олексій Жмеренецький (фракції «Слуга народу») — за;
  • Олена Копанчук (фракції «Слуга народу») — за;
  • Сергій Лабазюк (депутатська група «Партія «За майбутнє») — відсутній;
  • Сергій Мандзій (фракції «Слуга народу») — за;
  • Ігор Марчук (фракції «Слуга народу») — за;
  • Микола Стефанчук (фракції «Слуга народу») — за.

Про минуле нового голови Верховної Ради

Руслан Стефанчук народився в Тернополі 29 жовтня 1975 року. Проте дитинство та юність провів у Хмельницькому. Саме тут він отримав вищу освіту в Хмельницькому інституті регіонального управління та права (нині ХУУП) і технологічному університеті Поділля (нині ХНУ). Під час навчання він брав участь в іграх «Клубу веселих і кмітливих». Як він пізніше зазначив у інтерв’ю, саме тоді 1996-му він познайомився з Володимиром Зеленським.

Володимир Зеленський має значну довіру до Руслана Стефанчука. Про це може свідчити те, що після обрання президентом, у травні 2019-го призначив його своїм радником і представником у Верховній Раді. До того ж Руслана Олексійовича називали одним з ідеологів партії «Слуга народу».

Втім, до приходу у велику політику Руслан Стефанчук займався науковою роботою: працював в ХУУПі спочатку викладачем, а далі — завідувачем кафедри, доцентом, професором, проректором з наукової роботи. В періоду з 2014 до 2016 року він був проректором з наукової роботи Національної академії прокуратури України. З 2017-го до 2019-го працював заступником директора «Національного офісу інтелектуальної власності».

На позачергових парламентських виборах влітку 2019 року Руслана Стефанчука обрали нардепом від «Слуги народу». У партійному списку він посідав друге місце після Дмитра Разумкова. Тоді ж його рідного брата Миколу Стефанчука обрали депутатом Верховної Ради від «Слуги народу» на виборчому окрузі №187, який охоплював значну частину Хмельницького.

З 29 серпня 2019 року й дотепер Руслан Стефанчук займав крісло першого заступника голови Верховної Ради України. Й до 6 жовтня цього року виконував обов’язки представника президента у парламенті. Нині живе у Києві.

Якими статками володіє Руслан Стефанчук: огляд електронної декларації

Руслан Олексійович подав електронну декларацію кандидата на посаду голови Верховної Ради 7 жовтня о 12:50, тобто майже через годину після голосування за відставку Дмитра Разумкова. У цій декларації вказані доходи та статки, якими Руслан Стефанчук володів впродовж 2020 року.

Нерухомість. Торік йому належала квартира у Хмельницькому площею 93,4 квадратних метрів. Також він мав у спільній власності з дружиною, Мариною Стефанчук, земельну ділянку у селі Білогородка Києво-Святошинського району, Київської області. Там же розташований об’єкт незавершеного будівництва — садибний будинок площею 270 квадратних метрів. До того ж його дружина торік почала володіти у столиці квартирою площею 101,8 «квадрата». Її вартість на дату набуття — 864 тисячі 846 гривень. Також вона має у співвласності квартиру в Ярмолинцях і орендує гараж у Києві.

Старовинна ікона та ювелірні вироби. Руслан Стефанчук задекларував, що володіє старовиною іконою, а спільно з дружиною — бібліотекою наукової літератури. Вона нараховує орієнтовно п’ять тисяч примірників книг. Марина Стефанчук мала й комплект ювелірних виробів, який складається із золотої обручки, сережок, кулону та браслету, оздоблених дорогоцінним камінням.

Автотранспорт. Руслану Олексійовичу належить автомобіль «Міцубісі Аутлендер» 2018 року випуску, придбаний у 2019-му за 932 тисяч 200 гривень. А його дружині — «Рено Каптур» 2015 року випуску.

Компанії та авторські права. Його дружина Марина Стефанчук є співвласницею товариства з обмеженою відповідальністю «Юридичний портал «Ратіо Деціденді». Натомість Руслан Стефанчук мав у спільній власності авторські права на вісім «графічних творів» і два «знаки для товарів і послуг».

Доходи. Загальний задекларований дохід Руслана Стефанчука за 2020 рік склав 721 тисячу 639 гривень, з яких 595 тисяч 880 гривень йому нарахували за роботу першим заступником голови Верховної Ради України. Натомість загальний задекларований дохід Марини Стефанчук склав 1 мільйон 283 тисячі 635 гривень. Також вона отримала подарунок у негрошовій формі від Тетяни Ситарук вартістю 864 тисячі 846 гривень, що збігається з вартістю столичної квартири.

Грошові активи. Торік Руслан Стефанчук на банківських рахунках зберігав 97 тисяч 670 гривень, а готівкою разом з дружиною — 49 тисяч 700 доларів, 15 тисяч 500 євро та 18 тисяч 500 гривень. Натомість Марина Стефанчук на банківських рахунках зберігала 116 євро та 532 тисяч 295 гривень.

Нагадаємо, 7 жовтня за відставку Дмитра Разумкова проголосували 284 нардепи. Чому ж представники «Слуги народу» виступили проти однопартійця, ви можете прочитати у матеріалі «Верховна Рада звільнила Разумкова: як голосували нардепи від Хмельниччини».

Читайте також: «Команда Симчишина» висунула хмельницького комунальника у нардепи від Херсонської області

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую