emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт


Шановні дописувачі-блогери! У зв'язку з редизайном сайту, редакція закрила можливість додавати дописи у цей розділ. Однак раді вас попередити, що ми розробили новий розділ «Спецпроекти» у якому й розмістили Блоги. А також дещо змінили умови розміщення дописів у блогах.

Ті з вас, хто готує матеріали і має бажання опублікувати їх у блогах, можуть написати на електронну скриньку [email protected]. Звертаємо вашу увагу, що редакція залишає за собою право вирішувати чи публікувати ці тексти у розділі Блоги.

Прошу також зауважити, що у нас є розділ «НарКор», де усі зареєстровані читачі мають можливість публікувати свої новини чи інформацію.

Дякуємо, що залишаєтеся з нами.

donnidarko


БЛОГ (ДОПИСИ)

 

Ціни на електроенергію знову піднімуть

Підвищення тарифів для рядових українців стало неминучим. Як стало відомо, найближчим часом будуть кардинально переписані правила гри на енергоринку України. Одна з найбільш резонансних реформ дозволить українським бізнесменам наростити свою рентабельність при продажі вітчизняної електроенергії за кордон. Але заплатять за це задоволення прості українці, для яких ціна на електроенергію може вирости майже в два рази.
Енергетична революція прошла в Україні традиційно тихо. Так як, Кабмін опублікував власне розпорядження №163-р, яким кардинально змінив правила зовнішньої торгівлі електричною енергією. Зокрема, цим документом уряд дав згоду компаніям, що спеціалізуються на експорті українського струму до Словаччини, Угорщини, Румунії і Польщі, купувати його на внутрішньому ринку за дешевшою вартістю.

А саме – за тарифом, що не включає так звані дотаційні сертифікати, за допомогою яких промисловість компенсує енергетикам різницю між економічно обгрунтованими і реальними тарифами на струм для населення.

У вищезазначеному розпорядженні говориться про те, що ініціатором цього нововведення є Міністерство енергетики. При цьому в документі немає ні слова про те, що це пропозиція відомства Юрія Бойко суперечить вітчизняному законодавству. А саме - Закону України «Про електроенергетику», що свідчить, що «електроенергія для експорту з України повинна купуватися по оптовій ринковій ціні (що включає вищезазначені дотації – Ред.)». На цій підставі можна було б передбачити, що незабаром Кабмін одумається і відмінить розпорядження №163-р.

Але чекати відновлення статус-кво не варто. В першу чергу тому, що на енергоринку перестали дотримуватися цей Закон ще з 2009 р., коли уряд Юлії Тимошенко дозволив здійснювати експортні постачання української електроенергії за ціною, що не враховує дотаційні сертифікати, до Білорусі. А в 2010 р. цю ініціативу підтримав глава Кабміну Микола Азаров, що дозволив трейдерам купувати струм без дотацій для його подальшого перепродажу до Молдови.

Не секрет, що доля дотаційних сертифікатів в структурі оптової ринкової ціни України складає більше 25%. Іншими словами, експортери стали витрачати на закупівлю енергії усередині країни саме на 25% менше, але при цьому продовжували продавати струм в Білорусію і Молдаву за ринковою ціною.

У теж час на простих українцях тодішнє вирішення Кабміну де-юре не відбилося. Де-факто ж населення сплатило його на повну котушку: навесні минулого року НКРЕ підвищила тарифи на електроенергію для населення на 15%. Піти на такий крок регулювальника змусило саме згода Кабміну заощадити гроші експортерам.

Адже як тільки трейдери почали купувати струм в ГП «Енергоринок» на 25% дешевший, останні почали недораховуватися десятків мільйонів гривень.

Перекрити ці збитки вдалося якраз за рахунок підвищення цін для українців.

Минулий досвід дозволяє майже з 100%-ній вірогідністю передбачити, що зараз НКРЕ знов відреагує підвищенням цін на струм для українців. Адже нинішнє «добро» Кабміну на закупівлю без дотацій електроенергії, що підлягає експорту до Європи, знову вимиває з ГП «Енергоринок» гроші, які можна компенсувати лише за рахунок населення.

Інше питання, що підвищення тарифів, що насувається, може бути набагато масштабніше торішнього. Адже нинішні ціни для населення покривають витрати на виробництво енергії лише на 40%.

У той же час як президентська Програма економічних реформ на 2010–2014 рр. передбачає, що тарифи на електроенергію для українців мають бути приведені до економічно обгрунтованого рівня вже до кінця поточного року.



Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 24.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     

«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо