ye-logo.v1.2

Збудувати нове приміщення для міськвиконкому та «ліквідувати» дешеву оренду комунального майна

Економіка 5384
Комунальне майно має приносити фінансову і соціальну користь, - переконаний Мирослав Трещов.
Комунальне майно має приносити фінансову і соціальну користь, - переконаний Мирослав Трещов.. Фото: автора

Таку пропозицію висловив кандидат на посаду начальника управління комунальним майном Хмельницької міської ради.

В п’ятницю у міській ради заслухали кандидатів, яких міський голова Олександр Симчишин хоче взяти у свою команду.

Один із них, кандидат на посаду начальника управління комунальним майном Мирослав Трещов, який приїхав до Хмельницького із Дніпропетровська. Він економіст, агроном, державний управлінець, кандидат економічних наук.

Останнє місце роботи – помічник-консультант нардепів-свободівців Рудика та Осуховського. Раніше працював на різних посадах у Дніпропетровській та Львівській ОДА. За інформацією видання «Наші гроші», встиг навіть побувати радником радником Віце-прем’єр-міністра України Олександра Вілкула, члена Партії регіонів.

Мирослав Миколайович про свою роботу каже коротко: комунальне майно має приносити як фінансову, так і соціальну користь для громади. Комунальне майно можна або продавати, або здавати в оренду. Продажу він не схвалює, каже це короткострокова користь для бюджету. Натомість пропонує здавати в оренду, а для оренди приміщень в центрі міста й взагалі зрівняти ставки для усіх категорій орендарів. Більше того, кандидат пропонує продовжити мораторій на продаж приміщень комунальної власності у центрі міста.

Орендні ставки у Хмельницькому є найнижчими в Україні, іноді вони навіть нижчі, ніж ставки оренди Державного майна. А орендні ставки у 4-5% відсотків й взагалі, на його думку, можна вважати соціальними.

«Такі ставки у Хмельницькому мають релігійні, благодійні, мистецькі, культурні організації. Разом із вищеперерахованими установами, які мають соціальні ставки оренди майна, за таку ж суму орендують комунальне майно і постійно діючі ярмарки, які прирівнюються до об’єктів торгівлі, а також «Укрпошта». Ощадбанку, до прикладу, ми надаємо в оренду приміщення під 10 відсотків. Але це лише один із трьох державних банків. Інші державні банки мають орендну ставку у 40 відсотків. Більше половину орендних площ міста ми здаємо на пільгових умовах. Але з цих площ ми маємо бачити, що місто одержує соціальний ефект, що мешканці задоволені послугами цих орендарів. На жаль, ми цього не бачимо», – зазначив Мирослав Миколайович.

За його словами, можна взагалі відмовитися від соціальних ставок оренди, а орендарям, які їх мають, компенсувати фінансовою допомогою, або субвенціями. Він переконаний, що таким чином можна буде контролювати кожну гривню, яка виділяється та потрапляє до бюджету.

«Можна взагалі відмовитися від надання приміщення у безкоштовне користування, а також переглянути ставки орендного майна: можливо 15 відсотків для бізнесу це багато, а 4 відсотки для пошти – замало. Також місту не потрібні орендарі, які на платять за комунальне майно», – переконаний Мирослав Миколайович.

Ратує Мирослав Трещов і за створення кластерів. Каже, різні громадські та ветеранські організації, митці розміщенні у багатьох приміщеннях. Він переконаний, що їх можна об’єднати у так званих коворкінг-центрах. Площі, які за його словами можна виділити під ці центри – п’ятий поверх приміщення на вулиці Кам’янецькій, 2 (приміщення будинку побуту «Південний буг»), Володимирська, 77 (будинок поблизу Вічного вогню) або ж третій поверх ТЦ «Дитячий світ», який не є комерційно привабливим.

Із кардинальних змін Мирослав Трещов пропонує збудувати нове приміщення для Виконавчого комітету міської ради.
«Структурні підрозділи міськвиконкому розміщені по всій центральній частині міста у малих і старих будівлях. Між ними як громадяни, так і підприємці мають бігати, щоб вирішити свої справи. Необхідно подумати над тим, щоб збудувати нове приміщення міськвиконкому, куди буде зручно приходити і громадянам і самим чиновникам», – переконаний Мирослав Миколайович.

Чи реально буде втілити усі ці ідеї та бачення, буде залежати від рішення Олександра Симчишина призначити, чи не призначити Мирослава Трещова на посаду начальника управління комунальним майном Хмельницької міської ради.

 


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую