ye-logo.v1.2

Реформа медицини: що буде з поліклініками у Хмельницькому

Здоров'я 12717
Борис Ткач запевняє - всі поліклініки працюватимуть без змін.
Борис Ткач запевняє - всі поліклініки працюватимуть без змін.. Фото: автора

В обласному центрі створять два центри первинної медико-санітарної допомоги, а сімейні амбулаторії працюватимуть в різних мікрорайонах міста.

Про те, що з цього року розпочинається активне реформування первинної ланки охорони здоров'я, ми вже розповідали. Але все одно редакція отримує чимало запитань від читачів, які хочуть більше дізнатися, як же нас лікуватимуть у цьому році. Найбільше таких звернень — від мешканців обласного центру, адже містом поширилися чутки про те, що закривають деякі поліклініки. Начальник Хмельницького міського управління охорони здоров'я Борис Ткач розповів нам про нововведення, які на нас чекають найближчим часом.

— Рішенням сесії міської ради від 20 липня 2016 року у місті створено два центри первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), — пояснює Борис Васильович. — Центр ПМСД — заклад, який надає первинну медичну допомогу. Тобто він об'єднуватиме лікарів первинної ланки — сімейних лікарів, дільничних терапевтів та педіатрів. До складу центрів ПМСД входитимуть амбулаторії сімейної медицини. У деяких амбулаторіях працюватимуть також гінекологи та стоматологи. Амбулаторії будуть розташовані по усьому місту, щоб максимально наблизити первинну ланку медичної допомоги до населення.

— Де будуть працювати центри ПМСД? Чи залишаться міські поліклініки?

— Центри ПМСД розташовані на базі міської поліклініки № 1 та філії дитячої поліклініки на вулиці Гречка (мікрорайон Дубове). Але усі міські поліклініки працюватимуть без змін, там будуть розташовані амбулаторії сімейної медицини, а також прийматимуть вузькі спеціалісти. У майбутньому ми плануємо на базі однієї з поліклінік створити реабілітаційний центр, на базі іншої — потужний лабораторний центр. Але амбулаторії теж діятимуть. Крім того, як я вже сказав, амбулаторії будуть розташовані в мікрорайонах міста. Зараз є шість таких амбулаторій, потроху будемо відкривати нові. До прикладу, мешканці вулиці Зарічанської нарікали, що їм незручно добиратися до полікліліки № 2. Тож плануємо на Зарічанській відкрити дві амбулаторії — в приміщенні, яке раніше займала поліклініка наркологічного диспансера, та у приміщенні жіночої консультації № 2. Для мешканців Озерної найближчим часом запрацює амублаторія на Залізняка, 34. У кожній амбулаторії буде, щонайменше, два сімейні лікарі.

— Крім консультації лікаря, в амбулаторії можна буде виконати додаткові діагностичні обстеження, чи для цього доведеться їхати у поліклініку?

— В амбулаторії сімейної медицини також можна буде здати аналізи, зробити кардіограму, інші прості обстеження. А ось ультразвукове обстеження, рентген можна буде зробити у поліклініці. Поліклініки не будуть прив’язані до територій, тобто можна обирати — куди пацієнту зручніше добиратися, яким лікарям він довіряє.

— А сімейного лікаря людина може обирати, не прив’язуючись до території, прописки?

— Так. Хоча частіше люди все ж обирають лікаря за територіальним принципом. У цьому році кожен мешканець зможе укласти угоду з сімейним лікарем — за власним вибором. І якщо ви мешкаєте, приміром, у мікрорайоні Ракове, а бажаєте лікуватися у лікаря, який приймає у Ружичній, то можете укладати угоду з цим лікарем.

— Скільки пацієнтів має припадати на сімейного лікаря? Чи вистачає у місті таких спеціалістів?

— Не більше двох тисяч пацієнтів, щоб мав можливість приділити достатньо уваги кожному. Сімейних лікарів маємо достатньо. Ще багато майбутніх сімейних лікарів проходять інтернатуру. Це ті спеціалісти, які вже навчалися за спеціалізацією “сімейна медицина”.

— Реформа передбачає, що кожна людина буде прив’язана до конкретного лікаря. Але ж люди не сидять на місці, подорожують, відвідують родичів, знайомих. Якщо захворів у чужому місті, куди звертатися?

— Слід звертатися у найближчу амбулаторію, у медичній допомозі нікому не відмовлять.

— До вузького спеціаліста можна буде потрапити тільки за направленням сімейного лікаря?

— Поки що можна звернутися напряму. Але у майбутньому потрібне буде направлення сімейного лікаря. Хоча, найвірогідніше, можна буде звертатися без такого направлення, але тоді за консультацію доведеться заплатити. Поки що це лише у планах, вони обговорюються, тому точно сказати, як це буде, не можу.

— Яка доля лікарні залізничників?

— Ми вже прийняли її у міську сферу охорони здоров’я. Зараз цей заклад називається лікувальним центром. Цей центр залишається поліклінікою для мешканців Дальніх Гречан з денним стаціонаром. Також працює госпрозрахунковий стаціонар — у першу чергу для залізничників, лікування яких оплачують страхові компанії. Але туди може звернутися будь-хто. 

Коментарі:

МРТ КТ Хмельницький 24.10.2017 23:08

https://мрт-кт.укр/likari/simeinyi-likar

МРТ КТ Хмельницький 18.05.2017 22:26

https://xn----ttbeqkc.xn--j1amh/ Медичний центр МРТ КТ Ультрадіагностика 0671200165 або 654065

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую