Гаряча тема:
- Війна
Лазанья – одна з найвідоміших і найпопулярніших страв Італії. Кожен регіон готує її по-своєму. Та що там регіон, кожна господиня має свій секрет приготування і вважає його єдино правильним. Але є у всіх варіантів цієї страви один інгредієнт, без якого лазанья неможлива – це листки з тіста. Їх можна купити в супермаркеті, але набагато дешевше приготувати в домашніх умовах. Ви здивуєтеся, наскільки насправді просто це зробити. Все, що вам знадобиться – це якісна оливкова олія першого холодного віджиму (extra virgin), звичайне пшеничне борошно вищого гатунку, яйця і сіль. В домашнього тіста для лазаньї є кілька очевидних переваг:
дешевизна – потрібні найдоступніші й прості інгредієнти, які знайдуться в кожному будинку;
зручність – не в кожного вдома є спеціальна форма для лазаньї, а листки, зазвичай, продаються прямокутної форми. Зробивши заготовку вдома, ви можете зробити її будь-якої нестандартної конфігурації – овальної, круглої і навіть трикутної;
простота – тісто готується легко, і зробити його простіше, ніж вийти в магазин і знайти ці листки на полицях.
Інгредієнти:
400 г борошна,
4 яйця.
сіль,
4-5 ст. л. оливкової олії.
Приготування:
Борошно просіяти на столі (так воно збагачується киснем), зробити поглиблення, куди вибити яйця. Влити декілька ложок олії.
Тісто потрібно ретельно вимішувати (це може зайняти 15-20 хвилин, воно стає еластичним і не прилипає до рук). Якщо воно виходить занадто крутим, то можна додати трішки води, буквально декілька ложок. Після замішування залишити тісто на 30-40 хвилин, нехай воно трохи відпочине.
Після відстоювання, ще раз ретельно вимісити. Розділити на необхідну кількість частин.
Розкочувати тісто дуже тонко, це принципово важливо.
Проте листки не повинні надто просвічуватися.
Я робила це за допомогою дуже зручного кухонного гаджету – локшинорізки.
Щоб листки були однаковими, бажано зробити трафарет з картону. З ним ви дуже зручно та швидко наріжете тісто.
Залишіть листки на присипаній борошном поверхні, щоб вони трохи підсушилися.
Якщо є бажання, то перед складанням лазаньї їх можна проварити у воді з додаванням олії і солі (я не проварювала, а одразу ж готувала). Далі все як завжди – листки перешаровуються обраною начинкою і заливаються соусом «Бешамель» - докладніше про це написано в рецептах "Лазанья Болоньєзе", "Ледача лазанья" і "Капустяна лазанья".
З цієї порції у мене вийшло заготовок на дві лазаньї. Зайві листки можна заморозити, а потім використовувати за необхідності.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: