Гаряча тема:
- Війна
Одним із традиційних салатів для свята та буднів є салат із крабовими паличками. За останні десять років він навіть дещо потіснив із п’єдесталу славнозвісне «Олів’є». Варіацій цієї страви вистачить на цілий розділ кулінарної книги. Проте, я дещо змінила технологію приготування рису та вирішила поєднати в одному салаті два інгредієнти, які не зовсім поєднуються на перший погляд. І хоча до крабових паличок я абсолютно не палаю пристрастю й готую їх більше для сина, якому вони смакують у будь-якому вигляді, результат здивував навіть мене. Салат заграв новими барвами й із банального став навіть оригінальним.
ІНГРЕДІЄНТИ:
3 яйця,
1 банка консервованої кукурудзи,
240 г крабових паличок,
1 склянка рису,
1 великий свіжий огірок,
1 куряче філе,
кріп,
сіль,
чорний мелений перець.
ПРИГОТУВАННЯ:
У каструлю з водою покласти цілу почищену морквину, цибулину, перець горошком та лавровий листок, закип’ятити.
В окріп додати куряче філе (гаряча вода одразу ж «запечатає» соки в м’ясі й грудка залишатиметься соковитою), трішки підсолити.
Варити до готовності й залишити в бульйоні до охолодження (я, зазвичай, готую філе напередодні).
Потім нарізати невеличкими шматочками – соломкою чи кубиком.
Рис ретельно промити в теплій воді, щоб змити крохмаль і борошняний пил, а потім в гарячій. Відкинути на сито й дати стекти рідини. Після цього покласти його в киплячий бульйон, у якому варилася курка (головне, не переварити! Зерна повинні зберігати форму).
Готовий рис охолодити (якщо крупа у вас була не найкращої якості, можна ще й промити її водою; на фото у мене не промитий рис).
Яйця відварити, почистити й нарізати дрібними кубиками чи соломкою.
Крабові палички подрібнити великими шматками.
Огірок нарізати соломкою чи кубиками. З кукурудзи зцідити маринад. З’єднати обидва інгредієнти.
В глибокій мисці змішати варені рис та курятину, крабові палички, кукурудзу й огірки. Наприкінці додати нарізані яйця, майонез (бажано домашній!), посолити та поперчити за смаком. Обережно знову перемішати. При подачі салат можна прикрасити зеленню.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ (як і обіцяла в заголовку, варіанти святкової подачі салатика):
*особисто мені найбільше подобається, коли він сервірується порційно. Це можна зробити в їстівних кошиках чи тарталетках із пісочного чи листкового тіста. Також можна викладати салатик у звичайні склянки чи бокали, прикрасивши зверху креветкою чи смужкою крабової палички (для цього паличку розрізати повздовж на двоє-четверо).
*Ще один цікавий варіант – не змішувати салат у місці, а викладати його шарами у прозору скляну піалу з високими бортиками. В цьому випадку, слід перемастити кожен шар сіточкою майонезу, а завершити формування кукурудзою.
*Крабовий салат із рисом часто формують у вигляді башточки за допомогою кулінарного кільця, попередньо перемішавши його у глибокій мисці. Тоді він має ідеальну круглу форму.
*А можна просто щільно затрамбувати страву у будь-яку округлу піалу та перевернути на пласку тарілку на кшталт пасочки. Вийде салатик у формі купола. Його можна прикрашати кукурудзою, зеленню, листям салату…
*Поки писала, в голові вималювався ще один цікавий варіант – як і у випадку з багатошаровою подачею, салат не потрібно перемащувати, а викласти його на велику круглу тарілку у вигляді сегментів (кожен інгредієнт окремо по колу). По центру – гірка майонезу. Змішується салат безпосередньо за столом перед гостями (як в салаті «Східний базар»).
ДО РЕЧІ, якщо ви часто готуєте салати з крабовими паличками, то вам варто переглянути наш рейтинг найсмачніших, який ми склали, провівши в редакції аматорську народну відеодегустацію крабових паличок від різних виробників.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: