ye-logo.v1.2

Фестивалі 2022: що запланували у Хмельницькому (програма заходів)

Культура 4648
Хмельницький вражатиме масштабними подіями
Хмельницький вражатиме масштабними подіями. Фото: з архіву

Добірка яскравих подій, які відбудуться цьогоріч в обласному центрі.

Цього року в Хмельницькому готують насичену програму фестивалів. У 2022 році в місті відбудуться масштабні «ROCK&BUH», «ArtMajorShow», «HlushenkovFolkFest», атмосферні «Хмельницький камерфест», «Відлуння». На хмельничан очікують затишні зимові заходи, яскраві літні події, тематичні ярмарки, конкурси та традиційні щорічні святкування.

Як розповів начальник управління культури і туризму міської ради Артем Ромасюков, вже цього місяця у місті пройде всеукраїнський фестиваль патріотичної пісні «Ми – українці!». Присвячений він буде Героям Небесної Сотні та 15-ій річниці творчого шляху хмельницького барда Ігоря Білого. Подія відбудеться 23 лютого в школі мистецтв. Спеціальними гостями стануть заслужений артист України Анатолій Говорадло і брати Капранові. Серед артистів, які представлятимуть Хмельницький, будуть Володимир Смотритель, Марина Українець, Артем Харченко, Ігор Білий.

На фестивалі патріотичної пісні «Ми – українці!» відзначать також річницю діяльності барда Ігоря Білого. Фото: ілюстративне з архіву

«Ми в непростих умовах перебуваємо вже третій рік. Але іншого варіанту, як планувати нашу роботу в звичайному режимі, ми не маємо. Якщо ситуація з пандемією і ситуація на наших кордонах буде нормальною, то 2022 рік обіцяє бути напрочуд цікавим. У нас є багато цікавих фестивалів, які відбуваються раз в два роки, і які через коронавірус ми не могли проводити попередні два роки. Є чимало менших фестивалів, які також у зв’язку з пандемією не відбувалися», - говорить Артем Ромасюков.

20 лютого у Хмельницькому відзначатимуть День Героїв Небесної Сотні. Цього дня традиційно в місті відбуватиметься хода, а після покладання квітів у театрі Старицького покажуть прем’єру театралізованого дійства «Діалоги майдану». На сцені виступлять учасники Майдану, які розкажуть свої історії про події Революції Гідності.

«Діалоги Майдану» стануть продовженням чоловічих і жіночих «Монологів війни». Фото: з архіву

Автором проєкту став хмельницький режисер Володимир Павловський. Саме він раніше створив «Монологи війни». Вперше вони прозвучали три роки тому. Тоді героями вистави стали чоловіки-військовослужбовці, які поділилися з хмельничанами спогадами про війну. Через рік свої історії розповіли шість жінок, життя яких назавжди змінила війна: дружина загиблого на війні захисника, матір, яка втратила на Сході свого сина, сестра, яка залишились без брата через війну, волонтерки та учасниця АТО і ООС. Тепер проєкт буде присвячений подіям Майдану.

Також у лютому планували провести Всеукраїнський конкурс творчих колективів викладачів мистецьких шкіл «Музична палітра». Однак через ситуацію з коронавірусом його перенесли на 15-16 квітня. 25 лютого пройде відкриття чергового фестивалю класичної камерної музики в обласній філармонії.

У 2019 році на монофестивалі «Відлуння» виступили актори з шести країн. Фото: з архіву

Вже у квітні відбудеться Міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння», який впродовж багатьох років традиційно проходив у Хмельницькому.

Протягом місяця у центрі міста триватиме Великодній ярмарок. Він розпочне працювати 13 квітня і діятиме до 10 травня. У цей період організують святкові майстер-класи та відбуватимуться невеликі локальні заходи.

23 травня у Хмельницькому пройде День Героїв. Останні роки це свято хмельничани відзначають масштабно. Військовослужбовці та волонтери організовують Марш Героїв, проходять урочистості в центрі міста з нагородами та виступами.

Рок-фестиваль у Хмельницькому проходить з 2017 року. Фото: з архіву

Наприкінці травня на березі Південного Бугу гримітиме рок-фестиваль. «ROCK&BUH» пройде на своїй звичній локації у парку «Молодіжний» протягом 28-29 травня. Як зазначили в управлінні культури та туризму, після цієї події парк закриють на реконструкцію.

«Art Major show» у місті пройде вдруге. Фото: з архіву

Впродовж 17-19 червня відбуватиметься фестиваль хорової музики. Завершить своєрідний місячний марафон фестивалів «ArtMajorShow». Це фестиваль оркестрових шоу-програм, який проходитиме 25-26 червня. Вперше фестиваль пройшов у 2019 році. Тоді у центрі міста проходили вуличні дефіле оркестрів, музичні і танцювальні перформанси, оркестрові батли, вечірнє шоу «Місто не спить».

«Це особливий фестиваль, який минулого разу відбувся надзвичайно масштабно. Ми зараз працюємо над його концепцією. Хочемо, щоб родзинкою став амфітеатр під відкритим небом. Шукаємо цікаві колективи, готуємо вечірнє шоу «Місто не спить». Я думаю, воно стане традиційним. Ми загалом хочемо в наших масових заходах і фестивалях напрацювати сталість і цікаву традицію. Зараз працюємо над тим, аби залучити якомога якісніші колективи. В тому числі, й закордонні. Хоча поки з цим є проблеми через ситуацію агресії РФ», - пояснює Артем Ромасюков.

У липні для хмельничан проведуть традиційне свято Івана Купала, яке в місті теж останніми роками набуває масштабів фестивалю. Також протягом місяця в Хмельницькому вшосте триватиме міський фестиваль-конкурс з соціальних танців «Нестримний потік».

28 серпня пройде фестиваль хорових ветеранських колективів.

 Минулого разу «HlushenkovFolkfest» тривав чотири дні. Фото: з архіву

На кінець серпня у Хмельницькому запланований Міжнародний фестиваль-конкурс народної хореографії «HlushenkovFolkfest» . Цього року він відбудеться у Хмельницькому увосьме й триватиме з 25 по 29 серпня. Востаннє фестиваль проходив у 2019 році, тоді у події взяли участь найбільше іноземних гуртів за всю його історію. До міста з’їхалися колективи з Польщі, Литви, Вірменії, Туреччини, Чилі та України.

У вересні відбудеться щорічний конкурс фотографій «Хмельницький крізь об'єктив» з нагоди чергової річниці міста. Протягом 7-9 жовтня запланований фестиваль аматорського театру «АКТ Третій». 19 листопада пройде фестиваль студентської творчості «АртСтудФест-22». 25 листопада – відкритий конкурс струнно-смичкових ансамблів. Завершуватимуть програму у грудні всеукраїнським конкурсом бандурного мистецтва «І задзвеніли струни».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую