ye-logo.v1.2

Роторне буріння свердловин – етапи та особливості На правах реклами

Суспільство 365
Роторне буріння підходить для тих, кому необхідно отримувати великі об
Роторне буріння підходить для тих, кому необхідно отримувати великі об'єми чистої води. Фото: Компанія "Юрський Горизонт"

Існують різні способи буріння свердловин – шнекове, ручне, роторне.

Власна свердловина — перший крок до автономії. В цьому випадку ви не залежатимете від роботи центрального водопроводу, а також можете бути на 100% упевненими в якості отримуваної води. Компанія “Юрський Горизонт” пропонує висококваліфіковані послуги з буріння свердловин на воду в Дніпрі та інших містах України. У нас працюють справжні професіонали, а використання сучасного устаткування і технологій дозволяє здійснювати роботи будь-якої складність абсолютно на будь-якій місцевості!

Як здійснюється роторне буріння?

Існують різні способи буріння свердловин — шнекове, ручне, роторне. Останній варіант особливо. Цей вид буріння здійснюється обертальним способом і полягає в наступному — ротор, що знаходиться на поверхні, призводить в рух долото, розташоване у свердловині. На перших етапах використовується долото великих розмірів, після чого здійснюється монтаж сталевої обсадної труби, далі в хід йде робочий інструмент менших розмірів і відповідно труба меншого діаметру.

Ця технологія дозволяє зруйнувати породу будь-якої твердості, при цьому має середню швидкість виконання робіт (не більше 20 м на добу). Використовуючи додатково такі операції, як промивання і продування виходить швидко видалити відпрацьовану породу і відразу ж приступити до монтажу обсадної колони, що запобіжить обваленню стінок.

Існує 2 види промивання — пряме і зворотнє. Перше актуальне для піщаних, скельних і текучих грунтів, де водоносний шар залягає на глибині не більше 500 м. Здійснюється воно на завершальному етапі бурових робіт і не лише очищає простір від відпрацьованих порід, але і зміцнює стінки. В цьому випадку використовують глинистий розчин, який закачується у бурильну трубу за допомогою спеціального насоса і далі він самопливно стікає назовні. Наявність в ньому глини виключає кольматацію пласта.

А ось для видалення шлаку із затрубного простору використовується зворотнє промивання чистою водою. Воно здійснюється з точністю до навпаки. Розчин самопливно стікає в затрубний простір, а назовні вже викачується за допомогою насоса. Цей метод має низку плюсів. По-перше, буріння з використанням зворотнього промивання здійснюється раз в 10 швидше. По-друге, в цьому випадку знадобиться менша кількість обсадних труб. По-третє, можливо створювати свердловини різного діаметру. По-четверте, водоносний пласт не піддається глинизації.

Головні переваги та недоліки цього способу

Роторний метод буріння користується великою популярністю, оскільки дозволяє добувати велику кількість чистої води. Головне дотримуватися інструкцій під час проведення бурових робіт і надалі простих правил експлуатації свердловини.

До переваг роторного буріння відноситься:

  • надійність. Цей спосіб дозволяє працювати практично з будь-якою породою. Робочий інструмент — доліт, зроблений з міцного зносостійкого матеріалу і розрахований на тривалу експлуатацію навіть в складних умовах, наприклад, коли доводиться здійснювати буріння грунту з кам'янистими включеннями;
  • шляхом промивання глинистим розчинам стінки свердловини виходять дуже міцними;
  • така бурова установка має досить компактні габарити, що дозволяє здійснювати роботи навіть на обмеженій території;
  • довговічність свердловини. Пробурена цим способом свердловина прослужить упродовж десятиліть без ремонтних робіт.

Якщо говорити про недоліки, то до них можна віднести невисоку швидкість проведення і труднощі буріння в холодну пору року.

Компанія “Юрський Горизонт” надає високоякісні послуги з буріння артезіанських свердловин, а також подальшого їх обслуговування. Наші фахівці в найкоротші терміни приїдуть на об'єкт, проведуть геофізичні дослідження, допоможуть підібрати оптимальний спосіб буріння і необхідне устаткування!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую