ye-logo.v1.2

Поєднати поезію і слово з пластикою акторів: у Хмельницькому покажуть виставу за віршами Ліни Костенко

Культура 602
У Хмельницькому ляльковому театрі відбудеться прем
У Хмельницькому ляльковому театрі відбудеться прем'єра вистави для дорослого глядача. Фото: Хмельницькиого обласного театру ляльок

Прем'єра вже другої вистави для дорослого глядача в обласному ляльковому театрі відбудеться цієї суботи.

Завтра, 11 травня, хмельничан та гостей міста творчий колектив Хмельницького обласного лялькового театру запрошує на прем'єру вистави для дорослого глядача «Вже почалось, мабуть, майбутнє…»

Основа постановки у жанрі поетично-пластичної містифікації - поезія Ліни Костенко. Ідея створення цієї вистави у режисера Юрія Чайки виникла ще декілька років тому, проте саме зараз прийшов час на її реалізацію. За майже два с половиною роки від початку повномасштабного вторгнення режисер вдосконалював сценарій, а також шукав акторів, які змогли би виконати на сценічному майданчику все задумане. Така можливість у нього з'явилася у Хмельницькому.

«Зараз у постановці задіяно сім молодих акторів. Так, є, можливо, відсутність певного досвіду, але це компенсує їх пластика та енергія. У назві вистави присутнє слово «майбутнє», а саме молодь і творить здебільшого це поняття. Тому і хотілося саме з молодою людиною так би мовити «прожити» цих три етапи – минуле, теперішнє і майбутнє, щоб зрозуміти, що нас чекає попереду та яким майбутнє буде для нас», - розповідає режисер вистави Юрій Чайка у коментарі для сайту «Є ye.ua».

У вистави «прозвучать» 37 віршів Ліни Костенко. За словами режисера, основна складність під час роботи над постановкою виникала в поєднанні поезії і слова з пластикою акторів. Це бажання за допомогою цих трьох компонентів на театральній сцені створити особливе сприйняття для свідомості глядача: що насправді зараз є - минуле, теперішнє чи майбутнє? Разом із акторами під час роботи шукали «зерно» в поезії Ліни Костенко, тому кожен вірш – це окрема мікро вистава.

Пластична вистава на поезію Ліни Костенко

"Це бажання за допомогою цих трьох компонентів на театральній сцені створити особливе сприйняття для свідомості глядача: що насправді зараз є - минуле, теперішнє чи майбутнє?" Фото: Хмельницький обласний театр ляльок

«Майже вся вистава і вірші у ній – як діалог, а не декламація від першої особи. У цьому була також складність: потрібно було вибудувати з поезії драматургію. Бо це не поетичний вечір, а повноцінна пластична вистава. Яку ми, до речі, робили у творчому тандемі з художницею з обласного драмтеатру Старицького Оленою Янчук», - розповідає Юрій Чайка.

Це вже друга вистава для дорослого глядача у Хмельницькому театрі ляльок. Першу – комедію абсурду «Той, хто відкриває двері», творчий колектив представив на розсуд глядача у вересні 2023 року. Постановка отримала достатньо схвальних відгуків, а також дві нагороди на українському театральному фестивалі – за кращу виставу та сценографію.

Взагалі, розповідає головний режисер Хмельницького лялькового театру Юрій Чайка, ставити вистави для дорослого глядача у стінах лялькового театру в Україні, окрім Харкова, не є традицією. Це скорше є спробою режисерів з різних регіонів привчити глядача до того, що театр ляльок – це насамперед театр, а ляльки тут виступають додатковим атрибутом. Тому важливо змінювати сформовані стереотипи, щоб театр ляльок повинен показувати вистави виключно для дітей, до глядацької зали також можна і потрібно запрошувати на вистави дорослих.

Отже, прем'єра вистави «Вже почалось, мабуть, майбутнє…» відбудеться вже завтра, 11 травня, о 18.30 на основній сцені обласного лялькового театру. Квитки можна придбати за посиланням.

«Вже почалось, мабуть, майбутнє…»

Читайте також: Ворожий флот - до дна: у Хмельницькому відбулося спецпогашення нової марки від Укрпошти (ФОТО)

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую