ye-logo.v1.2
17 Листопада, 2019

Новий випадок ботулізму: у реанімації опинилася жителька Хмельниччини

Надія СВІНЦІЦЬКА Здоров'я 3805
Хвора перебуває у реанімації
Хвора перебуває у реанімації. Фото: ілюстративне з n-slovo.com.ua

Це вже сьомий випадок небезпечної недуги цього року.

У реанімаційному відділенні Хмельницької інфекційної лікарні перебуває 29-річна мешканка Деражнянського району з діагнозом ботулізм.

«Жінка поступила до нас вночі 29 жовтня. У неї були всі симптоми ботулізму – загальна слабкість, нудота, запаморочення, сухість в роті, послаблення зору, відсутність рефлексу ковтання. Її відразу госпіталізували до реанімації, адже стан здоров’я був важкий. На щастя, у нас в наявності був антитоксин, який ми відразу ввели пацієнтці», - розповіла заступник головного лікаря Хмельницької інфекційної лікарні Нінель Марцонь.

Хвора розповіла медикам, що стан її здоров’я погіршився після застілля, під час якого вона їла копчене м'ясо, рибу та інші страви.

«Яка страва стала причиною отруєння, поки невідомо. Це мають показати результати лабораторних досліджень», - каже Нінель Зільфредівна.

Нагадаємо, у лютому на ботулізм захворіло подружжя з Чорного Острова. У квітні захворіла 67-річна кам’янчанка, а у червні на небезпечну недугу захворів 53-річний житель села Лисець Дунаєвецького району. Посеред літа діагноз ботулізм поставили 73-річному полончанину та 61-річному жителю села Карабіївка Теофіпольського району.

До речі, минулого року в Хмельницькій області було зареєстровано вісім випадків ботулізму.

Довідка: 

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Читайте новини на нашому Телеграмі

Коментарі:

До теми

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую