emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт


Шановні дописувачі-блогери! У зв'язку з редизайном сайту, редакція закрила можливість додавати дописи у цей розділ. Однак раді вас попередити, що ми розробили новий розділ «Спецпроекти» у якому й розмістили Блоги. А також дещо змінили умови розміщення дописів у блогах.

Ті з вас, хто готує матеріали і має бажання опублікувати їх у блогах, можуть написати на електронну скриньку [email protected]. Звертаємо вашу увагу, що редакція залишає за собою право вирішувати чи публікувати ці тексти у розділі Блоги.

Прошу також зауважити, що у нас є розділ «НарКор», де усі зареєстровані читачі мають можливість публікувати свої новини чи інформацію.

Дякуємо, що залишаєтеся з нами.

Прес - служба


БЛОГ (ДОПИСИ)

Про автора Навчайся та удосконалюйся кожен день!

Якщо ти хочеш бути незалежним – ти повинен це знати!

Дана стаття спрямована на те, щоб активізувати проблему енергоефективності у нашому регіоні та України в цілому. У цей важкий час для нашої країни варто розуміти, що таке енергія та яке відношення вона має до економіки, а також чим саме впливає на наше із вами життя.

Насамперед потрібно зрозуміти, що таке енергоефективність? Перш за все це раціональне використання енергетичних ресурсів із дотриманнями вимог до збереження навколишнього середовища. Енергоефективність – витрата енергії з користю .

Говорячи про енергоефективність, маємо на увазі не лише «енергозбереження», тобто економію енергії у повсякденному житті. Мова йде про раціональне та свідоме використання енергетичних ресурсів, доступних кожному, з метою їх дбайливого збереження для навколишнього середовища та наших нащадків.

Щороку наша держава витрачає величезні кошти на забезпечення країни електроенергією. Адже без неї не може працювати промисловість, що є основою для забезпечення нашої країни усім необхідним, а також ми із вами – звичайні жителі, для яких потрібно отоплювати будинки взимку та й робити наше життя комфортним взагалі.

Чому проблема енергозбереження є актуальною і для Хмельницького?  Тому що, Хмельницький – це динамічне місто з сучасною ринковою і виробничою інфраструктурою, промисловим, інвестиційним та інноваційним потенціалом. Місто в якому за офіційними даними, проживає понад 266 тис. людей. Враховуючи це, зрозуміло, що місто споживає велику кількість енергетичних ресурсів.

Для кращого розуміння рівня розвитку енергозберігаючої складової  міста Хмельницького доцільно виділити її сильні та слабкі сторони.

Хмельницький: сильні сторони

-     Потенціал зростання бюджету розвитку;

-  Можливість впливу на теплопостачальні підприємства (всі підприємства - комунальної форми власності, а саме: МКП “Хмельницьктеплокомуненерго” та КП “Південно-Західні тепломережі” );

- Висока ефективність виробництва ТЕ (номінація - “Краще підприємство” );

-  Розвинена когенерація (економія до 0,30 грн./кВт)

-  Досвід впровадження освітніх програм з ЕЕ в школах та ВНЗ (участь у програмах “Енергоефективні школи”, “Енергоефективні студентські містечка” );

- Сильна політична воля міської влади (місто увійшло до 25 кращих з точки зору бажання та зусиль місцевої влади займатись енергоефективністю).

 

Хмельницький: слабкі сторони:

 -  Відсутність налагодженої системи енергоменеджменту;

- Обмеженість власних фінансових ресурсів;

- Загальна встановлена потужність котлів суттєво перевищує розрахункове теплове  навантаження;

- Значна енерговитратність будівель і споруд (146 кВт/кв.м. в рік) ;

- Недосконалий облік виробництва, постачання та споживання ТЕ;

- Втрати в теплових мережах визначаються розрахунковим методом;

- Зношення теплових мереж перевищує 70% ;

- Відсутність ІТП у споживачів;

- Залежність від природного газу на 100%.

 

Наше місто, як і держава в цілому переживають не прості часи. Тому органи міської влади роблять все можливе для впровадження заходів зі створення умов для підвищення ефективності використання паливно-енергетичних наявних ресурсів, зниження енергоємності виробництва продукції (робіт, послуг), оптимізації структури енергетичного балансу нашого міста шляхом збільшення обсягу використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії. Так розроблено цілу низку документів, таких як Стратегічний план розвитку міста, Плани розвитку комунальних підприємств, що регулюють енергозбереження міста, розробка муніципального енергетичного плану міста та заявка на участь у міжнародному проекті USAID «Реформа міського теплопостачання». Місто також має позитивний і значний досвід щодо регулювання процесів пов’язаних з капітальними ремонтами житлових будинків та відключенням мешканців від систем централізованого теплопостачання. 

На сьогоднішній день місто не реалізує в широких масштабах функцію регулятора енергетичних процесів. В місті здійснюється регулювання енергетичних процесів в рамках сфери впливу міської влади, тобто в бюджетних установах і на комунальних підприємствах. Але відсутній єдиний загальноміський підхід до регулювання енергоефективності міста, що мав би враховувати у своїй сфері вплив всіх секторів споживачів і підприємств.

Така ситуація може бути прямим наслідком відсутності єдиної послідовної державної політики в сфері енергоефективності. Це також пов’язано з відносною новітністю енергетичних проблем для міст України. Також стримуючим фактором в цій сфері є фінансове обґрунтування тих повноважень, що має міська влада в цій сфері.

Правильне використання енергії є ключем до успішного вирішення екологічних проблем та енергозбереження соціальних, медичних, навчальних закладів, населення, промисловості в нашому місті.

Окрім співпраці з комунальними підприємствами та бюджетними установами потрібно налагодити безперервний зв’язок з мешканцями міста.  Основне завдання органів місцевого самоврядування  – донести до хмельничан, що на сьогодні в країні обмежена кількість природного газу для потреб держави та для опалювання житла населенням. Щоб уникнути неощадливого поводження з ресурсами, органи місцевого самоврядування будуть продовжувати формувати у хмельничан культуру поводження з ресурсами, виховувати відчуття власника, відповідальність за утримання будинку та їх благополуччя в ньому. Важливо, щоб цей зв’язок з населенням міста не був одностороннім. Жителі Хмельницького повинні стати ініціативними і небайдужими до даної проблеми.

Виникає питання, як ми з вами можемо допомогти нашому місту та державі в цілому,  забезпечити можливість не залежати від інших країн – отримати свою енергію, направити зекономлені кошти на закупівлю новітнього обладнання, що допоможе розвинутись нашій країні? Відповідь дуже проста. Нам необхідно не просто зрозуміти усю глибину проблеми, а й мільярдів – це 8 бюджетів на освіту, 16 бюджетів на армію, або більш ніж 6000 бюджетів усвідомити її. Адже сьогодні Україна імпортує 40 % енергоносіїв. При цьому через нераціональне використання енергії ми втрачаємо 185 млрд. грн. щороку. 185 «втрачених» мільярдів могли б стати 3100 кілометрами якісних нових доріг або 925 новими потягами; 185 України на енергоефективність. Споживання енергії в Україні можна скоротити майже в двічі – на 45, 8 %.

На одному лише опаленні житловий сектор може зекономити більш як 30 млрд. грн. на рік! Достатньо виконувати декілька звичайних та буденних дій:

   - Утеплюй дім (слідкуй, щоб тепло не виходило з дому через шпарини та привідчинені вікна);

  - Слідкуй за полум’ям (зменшуй вогонь після закипання);

  - Не став плиту поруч із холодильником. Розморожуй його (Чим товший на продуктах шар льоду, тим більше енергії витрачається);

  -  Завантажуйте пральну машину повністю (зменшення перевитрат енергії до 15 %. Невірний режим прання – перевитрата електроенергії до 30 %);

- Приймай душ замість ванни (так зекономиш до 400 л. води в тиждень);

-    Зважай на стан сантехніки;

  -  Заміни стару техніку (новий холодильник класу «А» споживає на 30 кВт годин менше, як такий самий старого зразка);

  - Вимикай прилади з розетки (так можна зменшити рахунок на 8 %);

 -   Чисти чайник (накип збільшує витрати на нагрів води на 30 %);

 -  Вмикаючи кондиціонер закривай вікна та двері;

 -  Постав склопакети (вони мають надвисокий ступіно теплоізоляції, що скорочує витрати тепла до 50 %);

  - Не вмикай центральне освітлення без зайвої потреби (торшер або настільна лампа потребують менше енергії, до того ж роблять квартиру затишною);

   - Вимикай за собою світло (при розумній економії можна зберегти 20 – 25 % електроенергії).

Якщо щодня керуватися цими простими правилами, то дуже скоро  ми зможемо досягти в місцевому та державному масштабі значної економії газу. Це надасть нам можливість пережити зиму і зберегти інфраструктуру міста в належному стані.

Кожний житель міста Хмельницького має докладати максимум зусиль і ресурсів для перетворення свого житла в комфортне та економічно вигідне. Всі будинки та споруди міста повинні стати енергозберігаючими.

Багато мешканців нашого міста вже почали активно брати участь в утепленні свого житла та інфраструктури в цілому. (Приклади зображено на фото) Люди поступово розуміють, що енергозбереження – це не тільки покращення енергоефективності в місті, це також і позитивний приклад економії використання води, газу, енергетичних ресурсів Хмельничини, шлях до зменшення своїх комунальних рахунків, збереження в холодну пору року здоров’я своєї родини та оточуючих людей у закладах інфраструктури міста.

Сподіваємось усі ми будемо працювати на благо нашого міста та країни і всі разом досягнемо європейського рівня життя, незалежності від зовнішніх перешкод та високих показників в енергозбереженні.

           
  3.jpg   2.jpg   1.jpg
 

 

теги: http://vk.com/molod_da_khmelnytsky

24 Вересня 2014, 11:57:29 1381 0



Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 26.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.52
39.55
42.29
42.32

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     

«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо