clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
6 Березня 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 1062

Вареники – український символ Масниці

Вареників у світі існує стільки видів, що й за все життя не скуштувати!
Вареників у світі існує стільки видів, що й за все життя не скуштувати! Фото: автора

Підбірка найкращих рецептів прадавньої страви українців та цікавий варіант ідеального тіста для них на мінеральній воді.

Останній тиждень перед найсуворішим і найдовшим постом в Україні має власні, ніде не запозичені, кулінарні традиції. Старожили запевняють, що на Колодія (Масляну, Масницю) українські господині готували вареники на сироватці, з сиром, пшоном, маком, калиною, щавлем, медом… А ось млинців з ікрою ніколи не пекли, запевняє український етнограф Олексій Доля. Крім вареників, наші прабабусі в Сиропусний тиждень готували сирники, сирні баби, варили локшину й галушки на молоці. На Колодія прагнули наїстися «про запас» на всі сім тривалих тижнів весняного Великого посту. Отож, це свято розвертає на весну, акцентується на продовженні роду, відродженні етносу – тих моральних цінностях, які залишили нам наші пращури і які ми зобов'язані берегти та примножувати. Вареників у світі існує стільки видів, що й за все життя не скуштувати! Наразі хочу запропонувати наш невеликий, проте від цього не менш цікавий рейтинг рецептів цієї страви.

«Ліниві» вареники по-новому – із сиром, родзинками та гарбузом

Рецепт удосконалений – незвичний та дуже цікавий! Гарбуз взагалі не відчувається, завдяки йому страва набуває не лише яскравого помаранчевого відтінку, але й приємного динного аромату! Такі варенички готуються буквально за декілька хвилин і, що важливо, з простих доступних продуктів. Начинка у вигляді тертого гарбуза та родзинок додається одразу в сирне тісто. І не потрібно витрачати час на ретельне замішування, розкачування та марудне ліплення вареників! Смачно, швидко й жодної мороки! А ще дуже корисно! Адже сир та гарбуз — це ідеальний тандем для фігури. Ці «ледачі» вареники для тих, хто не дозволяє собі їсти тісто. Адже у 100-грамовій порції лише 140 ккал!

РЕЦЕПТ ТУТ. 

Вареники зі сливами з медово-сметанним соусом

Слива дуже добре поєднуються зі сметаною, медом, горішками та корицею. Передати смак готової страви дуже важко – це треба скуштувати! Нічого особливого, скажете ви? І глибоко помиляєтеся! Це щось неймовірне! Зовсім не схоже на звичайні вареники. Це, швидше, варені фруктові пиріжки, абсолютно вишуканий делікатес! Спробувавши їх раз, ви вже ніколи не забудете їхній смак. Коли відкушуєш або надрізаєш вареник, із нього витікає справжня лава із густого й ароматного сливового соусу. Заінтригувала? Тоді готуйте!

РЕЦЕПТ ТУТ. 

Вареники з лівером у цибуляно-сметанному соусі + рецепт тіста на сметані

Смачна соковита начинка, багато підливки та неймовірно ніжне тісто – вони просто тануть у роті! При приготуванні тіста для вареників ви можете замінити сметану на кефір, молоко або сироватку. Але тільки сметана надасть йому особливої м'якості, пишності та ніжності. Це не зовсім звичайні вареники з субпродуктами. Завдяки соусу з цибулі й сметани смак стає особливо збалансованим, без слідів спецефічного присмаку, що властивий стравам із легенів та печінки. За бажанням до соусу можна додати кубики копченої грудинки. Її потрібно обсмажити перед додаванням цибулі. Тоді соус матиме ще багатший смак.

РЕЦЕПТ ТУТ. 

Вареники у горщиках, запечені зі сметаною та грибами

Страва цілком реально претендує, щоб стати коронною у вашому кулінарному арсеналі. Був у мене борг перед людством: нещодавно довелося скуштувати такі смачнющі варенички, що не поділитися рецептом їх приготування можна вважати кулінарним злочином! Відбулася ця дегустація під час відрядження і автор рецепту щиро запевнила нас, що вареники просто відварені у воді й политі сметаною і варениками називати не варто. Зовсім інша справа, якщо запекти їх у горщиках, та ще й в сметанній «купелі»! Віддаю рецепт у вічне користування — готуйте, куштуйте та насолоджуйтеся!

РЕЦЕПТ ТУТ. 

Ідеальне тісто для вареників на мінералці

Воно завжди виходить повітряним, еластичним та м’якеньким, а також не липне ні до рук, ні до столу. Крім того, тісто на мінеральній воді не рветься, а вареники після відварювання не злипаються. 

РЕЦЕПТ ТУТ. 

 

вареники, крупи та страви з борошна, пельмені, масляна, масниця, колодій, сиропусний тиждень, тісто, кулінарні рейтинги, наш рейтинг, топ, порадник

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Солодкі канелоні з вишнею, бананом та шоколадом
крупи та страви з борошна, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1430
Солодкі, соковиті, смачні... Рука з виделкою сама тягнеться за наступним шматочком!
«Ліниві» вареники по-новому – із сиром, родзинками та гарбузом
крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 2691
Рецепт удосконалений – незвичний та дуже цікавий! Гарбуз взагалі не відчувається, завдяки йому страва набуває не лише яскравого помаранчевого відтінку, але й приємного динного аромату!
Ідеальне тісто для вареників та пельменів робиться на мінералці
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 43173
Воно завжди виходить повітряним, еластичним та м’якеньким, а також не липне ні до рук, ні до столу. Крім того, тісто на мінеральній воді не рветься, а вареники після варіння не злипаються. А це чи не найголовніше?
Вареники зі сливами з медово-сметанним соусом
крупи та страви з борошна, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 1599
Слива дуже добре поєднуються зі сметаною, медом, горішками та корицею. Передати смак готової страви дуже важко – це треба скуштувати!
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: