ye-logo.v1.2

Одеські художники-абстракціоністи у Хмельницькому виставили свої полотна

Культура 6866
Для художників це 15 спільна виставка
Для художників це 15 спільна виставка. Фото: автора

Експозиція має назву «Простір імпровізації».

Учора, 26 травня, в Хмельницькому відбулась презентація картин одеських художників – Ігоря Варєшкіна та Сергія Папроцького. Експозицію із майже 50 картин показали в обласному художньому музеї. Автори представили своїх роботи в окремих залах.

Художники-абстракціоністи Ігор Варєшкін та Сергій Папроцький є обличчям творчого об’єднання «Лабораторія +», заснованого у 1992 році в Одесі. Вони абсолютно різні в житті, але вдало доповнюють один одного у творчості. Кожен пропонує своє суб’єктивне бачення, експерименти з формою та кольором.

Організатори виставки розповідають, що Сергій Папроцький працює із серіями, в яких домінуючим є колір, а джерелом творчих пошуків – архетипи і знаки. Полотна Ігоря Варєшкіна занурюють у світ екзистенції, а його чудернацькі образи народжуються спонтанно. Логічне мислення Варєшкін відкидає на другий план, на першому - інтуїція. Обоє є членами Національної спілки художників України, обоє викладачі Одеського художнього училища імені М.Грекова. Виставляють свої роботи в Україні та за кордоном, чимало їх у приватних колекціях.

Картини абстракціоністів потрібно розглядати зблизька

Спільна виставка у Хмельницькому для них є 15-ю за рахунком, а в наступному році 25 років святкуватиме мистецьке об’єднання «Лабораторія +». Автори працюють у традиційному для Одеси напрямку – абстрактному мистецтві. Не дарма, саме це місто на березі Чорного моря називають містом вільних художників. Митці у картинах спонтанно виражають свій внутрішній світ за допомогою хаотичних образів, які не підпорядковуються логічному мисленню.

На виставці художники представляють близько 50 картин

«Ми покоління перебудови, - говорить Сергій Папроцький, - яке побачило світло в українському мистецтві. До 1986 року нас не виставляли ніде, а роботи стояли у майстернях. Потім була свобода – все, що ти хочеш, можна показати. І ми почали їздити із виставками».

У фойє музею грав квартет саксофоністів

За його словами, велика виставка одного автора - це нудно для глядача, а коли є два різних підходи до проблеми, то зовсім по-іншому сприймається картина. Кожен може зрозуміти її по-своєму. Ігор Варєшкін додає, що ця їх співпраця вийшла за робочі межі і не тільки художній абстракціонізм їх об’єднує. Адже вже багато років вони з Сергієм дружать родинами. Експерти радять на картини дивитися зблизька, і не просто дивитися, а ніби на хвилину зробити своєю реальністю. Тільки тоді відкриється містичний світ або глибока філософія закладена автором.

Серія картин "Пошуки рівноваги у просторовій орієнтації" Сергія Папроцького

Виставка "Простір імпровізації" буде представлена у Хмельницькому обласному художньому музеї до 25 червня.

На презентацію прийшов хмельницький живописець Олександр Гуменчук

Нагадаємо, виставка відкрилась у рамках арт-проекту «Перетинання» на підтримку фестивалю «Джаз Фест Поділля-2016». Хмельничани і гості міста можуть також подивитись виставку фотографій «Місто, джаз, ритм».

Картина Ігоря Варєшкіна "Становлення натюрморту №3"

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую