clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
19 Лютого 2019 р. Світлана ЯСЬКОВА 571

Торт «Шоколадний Наполеон» із двома видами крему

Легендарний
Легендарний "Наполеон" на новий лад - шоколадні коржі у ньому ідеально поєднуються із кавово-шоколадним масляним та шоколадним заварним кремами! Фото: автора

Смаколик виходить дуже незвичним – одночасно розсипчастий, трохи хрусткий, листковий, не сильно вологий та не сухий. Але незмінно та беззаперечно неймовірно смачний!

«Наполеон» – це, мабуть, найдомашніший торт, який подобається кожному другому ласуну. Практично в кожній сім'ї є свій рецепт, перевірений роками й поколіннями. Для одних класичним є «Наполеон» із заварним кремом. Для інших – «Наполеон» із кремом на вершковому маслі та згущеному молоці. До того ж, існує величезна кількість варіантів приготування тіста для коржів. У «Гурмані» також назбиралася вже малесенька збірка різних «Наполеонів». Це і «Наполеон баварський яблучний», і «Наполеон на пиві з вишнями», і «Наполеон "Ледачі вушка" без випікання», і «Наполеон із шоколадним кремом за півгодини». Є навіть закусковий варіант – «Наполеон закусковий із консервою». Цей же рецепт я знайшла на безмежних просторах Інтернету (автору – Марина Chanel-vanil – низький уклін) і тепер він заслужено серед наших улюблених домашніх тортів. Смаколик виходить дуже цікавим на смак. Любителям шоколаду точно прийдеться до душі. Смак шоколаду можна регулювати: якщо подобається темний, використовуйте його; якщо ж віддаєте перевагу молочному – готуйте з молочним!

ІНГРЕДІЄНТИ:

Тісто:

200 г вершкового масла,

270 г борошна,

30 г какао,

100 мл крижаної кип’яченої води,

30 мл оцту (я використовувала яблучний, але можна й звичайного столового, адже в готових охолоджених коржах він не відчувається взагалі),

5 г солі.

Заварний шоколадний крем:

300 мл молока,

150 г цукру,

115 г яєчних жовтків (це приблизно 6 шт.),

35 г кукурудзяного крохмалю,

150 г шоколаду (чорного або молочного).

Масляний шоколадно-кавовий крем:

100 г вершкового масла,

100 г вареного згущеного молока,

20 г какао,

1 ч. л. кавового екстракту (я використовувала дуже міцний розчин розчинної кави – на 30 мл води близько 3 ч. л. кави з гіркою).

Начинка:

заморожена вишня без кісточок за бажанням (можна брати малину, будь-які горіхи, підсушені в духовці та подрібнені. Це той випадок, коли можна імпровізувати й орієнтуватися на свій смак).

Діаметр торту – 18 см.

ПРИГОТУВАННЯ:

Коржі:

Вершкове масло нарізати шматочками, додати борошно й какао, перетерти на крихту.

Змішати воду, сіль і оцет. З'єднати обидві суміші.

Замісити тісто (воно спочатку буде злегка липкуватим, але борошно не варто досипати, після відстоювання тісто стане еластичним та "слухняним").

Скачати його у кулю, загорнути в харчову плівку й покласти на годину в холодильник.

Потім розділити на 8 рівних частин (можна злегка "підпилити" борошном).

Розігріти духовку до 200°С. Коржі розкачувати на пергаменті якнайтонше, обрізати рівно коло діаметром 18 см (можна скористатися тарілкою чи дном роз’ємної форми). Наколоти виделкою.

Обрізки слід залишити поруч на пергаменті й випікати разом із коржами (вони потім згодяться на крихту для посипання торта).

Випікати кожен корж 7-10 хвилин (готовність залежить від духовки). Викладати гіркою на тарілку й залишити до повного охолодження.

Заварний крем:

Подрібнити шоколад. Молоко і 50 г цукру довести до кипіння в каструлі. Окремо в мисці змішати вінчиком жовтки, 100 г цукру та кукурудзяний крохмаль. Постійно помішуючи, влити гаряче молоко в жовткову суміш. Потім перелити все назад у каструлю й поставити на плиту. Постійно помішуючи, довести крем до температури 85°С (до кипіння не доводити!). Зняти крем із плити, трохи охолодити й додати шоколад.

Перемішувати доти, доки весь шоколад не розтопиться.

Накрити "в контакт" харчовою плівкою та залишити до повного охолодження (так зверху не утвориться плівочка).

Масляний крем:

ВАЖЛИВО, щоб всі продукти були кімнатної температури. Залити окропом розчинну каву, ретельно розмішати та охолодити.

Збити вершкове масло міксером до пишного однорідного стану. Додати згущене молоко, кавовий розчин.

Збити, додати какао й ще раз ретельно збити.

Начинка:

Вишню розморозити, видалити кісточки й відкинути на сито, щоб стік зайвий сік.

Формування:

НА ЗАМІТКУ: якщо є кондитерське роз’ємне кільце, то краще збирати торт у ньому (так він буде рівнішим та ошатнішим).

Дно тарілки встелити з трьох сторін пергаментом чи фольгою, щоб потім вона виглядала охайнішою. На дно покласти 1-2 ложки масляного крему.

Зверху покласти перший корж.

На нього викласти масляний крем.

На крем у хаотичному порядку розкласти вишні.

Накрити другим коржем, а на нього – заварний крем.

Знову розкласти начинку.

Продовжувати аналогічно складати торт, чергуючи коржі два креми та вишні. Завершити масляним кремом.

Накрити торт харчовою плівкою, зверху поставити невеликий гніт (до прикладу, круглу дерев'яну дошку). Прибрати у холодильник на кілька годин. Потім витягти торт із кільця. Обрізки подрібнити.

Обсипати ними торт зі всіх сторін. Прикрасити на власний розсуд (у мене мигдаль, розморожені вишеньки та водостійка цукрова пудра).

 

Дати торту настоятися ще декілька годин і лише тоді можна порізати на порції (до речі, наступного дня смаколик стає ще смачнішим!):

І ось такий просочений кремом шматочок, який буквально можна їсти губами:

 

наполеон, торт, торти, торт шоколадний наполеон з двома видами крему, шоколадний наполеон, шоколадний торт

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Наполеон «Ледачі вушка» (без випікання)
торти
Світлана ЯСЬКОВА 31110
Дуже швидкий і смачний тортик – альтернатива класичному «Наполеону»
Баварський яблучний торт
торти
Світлана ЯСЬКОВА 4873
В цьому смаколику одночасно поєднуються два легендарні торти – «Наполеон» та «Монастирська хата».
Шоколадний «Наполеон» за півгодини
торти
Світлана ЯСЬКОВА 2237
Нетрадиційний варіант приготування популярного у всьому світі смаколика.
Вертикальний карамельний «Медівник»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 725
Рецепт знайшла в авторській книжці талановитого кулінарного блогера та фудфотографа Вікторії Мельник «Чизкейк всередині. Складні й незвичайні торти – легко!», яку взяла у нашій редакційній бібліотеці.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: