ye-logo.v1.2

ТОП-10 подій культури Хмельницького у 2017 році

Культура 2657

Версія сайту «Є».

2017-й рік видався непростим. У когось він – вдалий, у когось – не дуже, але нудьгувати точно не доводилося нікому. За ці 365 днів у Хмельницькому відбулося безліч культурних подій.  Ви ходили на виставки картин улюблених художників, відвідували презентації книг улюблених письменників, танцювали під улюблені пісні на концертах і відривалися на найкращих літніх фестивалях. Сайт «Є» також. Увесь цей час ми писали про найцікавіші події у Хмельницькому і області, намагаючись не пропустити нічого важливого. Крім того – запустили нову рубрику «АФІША» і щопонеділка робимо культурні огляди, щоб ви також не пропустили нічого цікавого.

Кінець року – саме час згадати усе найкраще, що сталося в 2017-му. Для цього ми склали ТОП-10 культурних подій, які відбулися у Хмельницькому, і ще +1 як бонус під ялинку.

*події у списку розміщені не за важливістю, а хронологічно.

ТОП-10 (+1)

1. Театральний фестиваль моно-вистав «Відлуння»


(17-21 квітня)

Це унікальний в Україні фестиваль, який у 2008 році переїхав з Києва до Хмельницького. І цьогоріч до міста на цілий тиждень завітали актори-одинаки з Німеччини, Хорватії, Білорусі та Молдови, які показали вуличні забави і вистави іноземними мовами: «Записки божевільного», «Я – клоун», «Квіти для Елджерона», «Бобочка» та інші.

2. День Героїв 

(23 травня)

День Героїв не є офіційним державним святом, і у Хмельницькому його відзначають лише другий рік. Мер міста Олександр Симчишин зазначив, що День Героїв – це свято не плачу і трагедії, а свято величі духу тих людей, які готові до самопожертви на благо української нації. Тож у Хмельницькому цих героїв славили у піснях барди Ігор Білий і Христина Панасюк, а також фолк-метал-гурт із Києва «Тінь Сонця».

3. Фестиваль «Rock&Buh FEST»

(26-27 травня)

Цей фестиваль відбувся у Хмельницькому вперше, але тепер його проводитимуть щороку. Все – для того, щоб маловідомі хмельницькі гурти змогли заявити про себе, виступивши на одній сцені з уже відомими в Україні музикантами. Тож абсолютно безкоштовно відвідувачі два дні слухали 11 місцевих гуртів і шістьох хедлайнерів: «Станза», «Чумацький Шлях», «Мотор’ролла», «КRUT», «Без Обмежень» і «Тартак».

4. Мистецький захід «Життя – скрізь»

(13 червня)

На один день внутрішній дворик обласного художнього музею перетворився на виставкову залу, кав’ярню для літературних читань і концертний майданчик одночасно. Адже там свою інсталяцію «Дорога Україна» представив київський художник Сергій Панасенко, письменник Іван Семесюк презентував дві хуліганські книги, і з новим альбомом «Життя скрізь» виступив американський гурт «Arms And Sleepers», чий концерт став завершальним в українській частині їх європейського туру.

5. Молодіжний фестиваль «Green-Fest»

(24 червня)

П'ятий «Green-Fest» мав стати дляХмельницького останнім, адже його організатори досягли своєї мети – у зеленій зоні біля міського пляжу таки створять Молодіжний парк. Однак позбавити хмельничан свята все ж не змогли. І наступного року на жителів міста знову чекатиме доба розваг з танцями, квестами, концертом, понад сотнею кілограмів фарб холі і тонною піни.

6. Фестиваль вуличного мистецтва «Арт-місто»

(2 серпня)

«Арт-місто» – це мікропроект ГО «Територія», з яким вони виграли у програмі «Громадські ініціативи». У результаті – на сходах ОДА каталися скейтери, у повітрі літали саморобні змії, а зі сцени на майдані звучав рок. Родзинкою фестивалю став мурал, який одеські художники намалювали на будинку по вулиці Володимирській, а ще – парклет – зона відпочинку на місці кількох паркомісць, який розмістили неподалік муралу. До речі, щорічним цей фестиваль не буде.

7. Фестиваль «Медовий спас»

(18-19 серпня)

Вже вдруге квіткова алея парку імені Чекмана перетворилася на солодку виставку-ярмарок. Адже там кращі пасічники з усієї області продавали мед, медовуху, медовий квас… Малеча за участь у конкурсах отримувала солодкі подарунки. Дорослі малювали кавою, робили ляльок-мотанок і навіть ліпили глечики на справжньому гончарному колі. Не обійшлося й без традиційного параду бджілок і концерту за участю етно-гурту зі Львова «Йорій Клоц» та хмельницького рок-гурту «Zворотня Dія».

8. Прем’єра мультимедійного проекту «Безкінечна подорож, або Енеїда»

(24 серпня)

Юрій Андрухович влаштував у Хмельницькому справджій пекельний бенкет, на якому глядачів пригостили справжніми наливками і показали «Енеїду», якою її ще не бачили. Письменник читав уривки з твору Котляревського, чергуючи їх з авторськими віршами. Віктор Новожилов поєднував сухий електронний звук із народними інструментами. А Марк Токар грав твори Баха на акустичній гітарі. Цікаво, що Хмельницький став другим містом, після Києва, у якому показали цей «колаж з елементами лекції, концерту і бенкету».

9. День Міста

(23-24 вересня)

На 586-ту річницю Хмельницького у місті відбувся святковий ярмарок, велопробіг, міське чаювання, безліч виставок і фото-зон, розфарбовування великого панно, на якому зобразили декілька пейзажів Хмельницького, виступи музичних гуртів та багато-багато іншого. А завершилося святкування грандіозним рок-концертом, на якому у перший день хмельничан вітали гурти «Мотор'ролла» і «Onuka», а у другий – «Станза» та «Чумацький шлях».

10. Відкриття ялинки

(19 грудня)

Цього року відкриття ялинки у Хмельницькому будо справді грандіозним: різдвяний ярмарок, безліч фото-зон з фігурами янголів, оленями і сніговиками, благодійний пункт у кінотеатрі Шевченка, традиційна гостина Святого Миколая, виступи творчих колективів міста… Але головною подією свята у Хмельницькому став виступ справжньої зірки української естради – співачки Ірини Федишин із шоу-балетом.

+1. Фестиваль «RespublikaFest-2017»

(1-3 вересня)

У Кам’янці-Подільському відгримів сьомий за рахунком «RespublicaFest», і за три дні на ньому виступило аж 62 гурти. Перший в Україні виступ швейцарських рокерів «Death by Chocolate», повернення на велику сцену гурту «YurCash», спільний виступ гурту «Detach» і вокаліста зі «Spaсe of Variations», нові костюми і хіти «ХЗВ», «відкриття» цьогорічного нацвідбору на «Євробачення» – гурт «Kadnay», хороводи під «The Вйо» і слем під «JINLER», виступ найбільшого гурту «Music Factory», інопланетні електронщики «Beissoul & Einius», чарівні «Vivien Mort», «Люсі», «Антоха МС»... – усіх і не згадаєш.

«RespublikaFest-2017» став останнім рок-фестивалем для Кам’янця-Подільського. Наступного року організатори змінюють локацію його проведення. Покищо місце тримають у таємниці, але продаж квитків на «RespublicaFEST-2018» вже стартував.

Сайт «Є» працює, щоб ви знали, бачили, читали і розуміли більше. Залишайтеся з нами і в новому 2018-му році!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую