ye-logo.v1.2

Як Хмельницький святкував 585-річчя (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Суспільство 5230
Місто відзначило 585 річницю
Місто відзначило 585 річницю . Фото: автора

Святкові заходи розпочалися з самого ранку 24 вересня.

 Святкування Дня міста Хмельницького стартувало зранку 24 вересня. Цьогоріч відзначили 585-річницю з часу першої писемної згадки про м.Плоскирів, нині – Хмельницький, та 450 років з часу надання місту Магдебурзького права. Уперше всі заходи об’єднали однією темою: «День міста з романтичним настроєм».

Ще о 8 годині ранку відкрився сільськогосподарський ярмарок. Намети з товаром за цінами виробника розставили на сотні метрів. Мешканці та гості Хмельницького змогли запастися на зиму картоплею, морквою, буряком, а також придбати борошно, крупи, мед, м’ясо-молочну та іншу продукцію.

Розпочалося свято з покладання квітів до пам’ятника Б.Хмельницькому, І.Франку, Т.Шевченку та меморіальної дошки пам’яті Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО.

До пам'ятника Хмельницькому поклали квіти

Вшанували такоє Героїв Небесної Сотні і Героїв АТО

Представники влади міста та області та духовної ради та громадськість взяли участь у міжконфесійній молитві за Хмельницький та Україну. До меморіалу «Ангел Скорботи» поклали квіти.

До молитви приєдналися віряни різніх конфесіїй

До підніжжя Ангела скорботи поклали квіти чиновники і громадськість

Традиційно рятувальники Хмельниччини долучилися до святкування Дня міста. У центрі представили новітню пожежно-рятувальну техніку, щоб люди могли побачити, що вони захищені. Особливу увагу звертали на дітей, яким цікаво було усе спробувати в роботі, та основні правила безпеки життєдіяльності.

Рятувальники розгорнули виставку обладнання

На автомобіль із задоволенням вилазили діти

У центрі міста близько 60 осіб просто неба створювали композицію «Дивосвіт романтичного Хмельницького». Участь у дійстві взяли шість початкових мистецьких спеціалізованих заклади міста.

На головній вулиці створювали велетенський малюнок

У День міста в тролейбусах можна було їздити безкоштовно, окрім того, Хмельницьким курсував тролейбус із оркестром. На вулиці Проскурівській розгорнули цілий ярмарок подарунків та виробів «А-ля романтик». Там же влаштували святковий флешмоб.

У тролейбусі катався оркестр

Представники влади здійснили спецпогашення ювілейного конверта з нагоди 450 років з часу надання місту Магдебурзького права. Міський голова вже привітав містян і гостей зі святом, зазначивши, що 585 – це символічна дата, бо така проба золота.

Мер і голова облради вітали хмельничан зі сцени біля кінотеатру Шевченка

Спеціально до Дня міста у Хмельницькому спекли гігантський святковий коровай. Його вага сягає близько 400 кілограмів, і висота, і діаметр мають близько 2 метрів.

Коровай роздали всім охочим

Також сьогодні відбулося відкриття ще одного важливого для міста мистецького закладу - Будинку творчості Подільського культурно-просвітницького центру імені Миколи Реріха, на вулиці Проспект Миру 103/1.

Урочисто відкрили новий мистецький заклад

Заповнили залу міського будинку культури глядачі, які прийшли подивитися концерт дружби франко-слов’янського хору з міста Тулуза (Франція). 

У будинку культури влаштували концерт дружби

Привітати хмельничан із Днем міста завітали відомі українські гурти «Піккардійська терція» та «Тінь сонця». Колективи давно полюбилися містянам, їх пісні знають і залюбки наспівують. На вечірню програму святкування зібралось чимало хмельничан.

Дощ не зіпсував враження від концерту

Пізно увечері у центрі Хмельницького в жанрі вуличного театру ожив Кобзар Тараса Шевченка. Неймовірне шоу хмельничанам подарували актори Львівського академічного духовного театру "Воскресіння". А після "Снів за Кобзарем" "Дитячому світі" відбулася презентація музичного відеомапінгу "Проскурівські історії". Це показ деопроекцій про історію кохання у Проскурові.

У місті ожив "Кобзар"

А вже 25 вересня у центрі міста розгорнули благодійний ярмарок, де школярі продавали власні вироби. Гроші, виручені на ярмарку, передадуть на потреби бійців АТО.

Діти припрошували хмельничан купувати їхні вироби

Пообіді на Проскурівській відбулися танцювальні змагання просто неба «Open Air dancing». Для участі у них запрошували танцювальні школи, студії та гуртки будь-якої форми власності. Танцюристи мали продемонструвати свої уміння у сальсі, бачаті, кізомбі, ча-ча-ча, самбі.

Сотні людей дивилися на танцювальні батли

Святкування Дня міста продовжилося і в мистецьких двориках Проскурова: біля музичної школи та художнього музею. Перша локація привабила поціновувачів класичної музика, а друга – драйвого року з Андрієм Шамраєм.

Концерти відбулися і в мистецьких двориках

Майже останнім акордом кількаденного святкування Дня міста Хмельницького був концерт-освідчення «Ця ніжна музика любові…». На майданчику біля кінотеатру Шевченка. Хмельницьку публіку розважали Хмельницький академічний муніципальний камерний хор та струнна група Національного Президентського оркестру.

Хор співав пісню Скрябіна

Чого тільки не було на Проскурівській

Вуличні музиканти віртуозно виступали

"Море" людей на Проскурівській 

Біля композиції з квітів хмельничани фотографувалися

На День міста привезли велетенську турку з Кам'янця

У дітлахів була своя програма святкування Дгя міста

Романтичний День міста святкували тисячі людей

На ярмарку можна було придбати вироби ручної роботи

Романтичний ярмарок приваблював перехожих

 Митці продавали вироби два дні

Волонтери збирали кошти на армію

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую